Temesvári zarándoklat a forradalom 24. évfordulóján

Temesvári zarándoklat a forradalom 24. évfordulóján
A Ceauşescu-diktatúrát megdöntő népfelkelés 24. évfordulóján Tőkés László volt temesvári lelkipásztor bejelentette az 1989-es Temesvári Emlékbizottság megalakulását. Ebből az alkalomból Temesváron, a forradalom kitörésének első helyszínén, 2013. december 15-én a tőle jogtalanul elvitatott Románia Csillaga érdemrendet – a sajtó jelenlétében – az Emlékbizottságnak adományozta.

A temesvár-belvárosi református templom falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzása után tartott sajtótájékoztatón Tőkés László kifejtette: a Románia Csillaga érdemrend visszavonásának szándéka körül kialakult botrányos helyzet nem hagy kétséget afelől, hogy a „Victor Ponta-féle neokommunista, álliberális kormány nemcsak a magyaroktól, hanem Temesvár népétől akarja »ellopni« az 1989-es forradalmat, vagy legalábbis elvitatni és lekicsinyíteni az abban játszott, meghatározó szerepüket”. Erre a törekvésre válaszolva döntött úgy, hogy Temesvár forradalmi felkelőinek és hőseinek ajánlja fel jelképes formában a lovagi érdemrendet – hangsúlyozta Tőkés László. Hozzátette: jövőre, a népfelkelés 25. évfordulójára való tekintettel Igazság és békesség mottóval emlékévet hirdetnek.

Újságírói kérdésre válaszolva, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta: kettős érzésekkel gondol vissza a 24 évvel ezelőtti eseményekre. Egyrészt azért, mert megkeseredett a személyét illető, 2004 óta folyamatosan tartó pszichológiai támadássorozat miatt, másrészt jóleső érzéssel tölti el, hogy úgy Erdélyben, mint nemzetközi szinten sokan védelmükbe vették ezekben az időkben.

Az 1989-es Temesvári Emlékbizottság tagjai – Tőkés László, Balaton Zoltán, Borbély Imre, Borbély Zsolt Attila, Gazda Árpád, Kabai József, Kincses Előd, Mátyus Ernő, Molnár János, Sepsy Béla, Sükösd Antal, Teleki László, valamint Tolnay István – nevében Balaton Zoltán pedagógus vette át Tőkés Lászlótól a lovagi érdemrendet, aki 1989-ben egyike volt a meghurcolt lelkipásztoruk védelmében kiállt temesvár-belvárosi presbitereknek. A Románia Csillaga érdemrend átvételekor Balaton Zoltán elmondta: Tőkés László ugyanaz az ember maradt, aki 1989-ben volt: következetesen küzd az igazságtalanság, a jogfosztottság és a mesterségesen gerjesztett magyarellenesség ellen. Véleménye szerint ez az oka annak, hogy évek óta el akarja hallgattatni a posztkommunista hatalom, napjainkban pedig a diktatúra megdöntéséhez vezető érdemeit is elvitatják tőle.

A sajtótájékoztató után Tőkés László és az Emlékbizottság tagjai együtt zarándokoltak el a mártírhalált halt Újvárossy Ernő sírjához. Mint ismeretes, a forradalom első áldozataként számon tartott Újvárossy holttestére egy Temesvár melletti erdőben találtak rá 1989 szeptemberében. Az egykori temesvári presbitert a Szekuritáte végezte ki ellenállása és Tőkés László melletti kiállása miatt.

A Temesvári Zarándoklat elnevezésű megemlékező rendezvénysorozat az Új Ezredév Református Egyházközség templomában zárult, ahol Temetetlen múlt címmel fórumot szerveztek. Gazda István, a gyülekezet lelkipásztora rövid igei köszöntője után Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke mondott beszédet. Arra figyelmeztetett, hogy bizonyos körök – még a forradalom városában is – arra törekednek, hogy a Tőkés László személyéről alkotott képet befeketítsék. A néppárti elnök arra utalt, hogy a forradalom kitörésének évfordulóján az RMDSZ úgy szervez megemlékezést Temesváron, hogy a népfelkelés kirobbantójának nevét még csak meg sem említik. Jövőre, a népfelkelés 25. évfordulóján akcióegységet kell kialakítanunk – tette hozzá az elöljáró.

Borbély Zsolt Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökségi tagja a fórumon kifejtette: Tőkés László fellépése kettős volt 1989-ben, egyszerre irányult a kommunizmus ellen és a magyar szabadság mellett. Úgy vélekedett: olyanok próbálják tőle elvitatni a Románia Csillaga érdemrendet, akiknek a kezükhöz vér tapad. „Bármiképp is határoz az ügyben Traian Bãsescu államelnök, ebből a játékból mindenképpen erkölcsi győztesként kerül ki Tőkés László” – fogalmazott Borbély Zsolt Attila.

A fórum keretében levetítették Petényi Katalin és Kabay Barna szerzőpáros Stigma című dokumentumfilmjét, amelyet a közelmúltban mutattak be a Duna Televízióban. Ezt megelőzően Tőkés László a filmről elmondta: a rendszerváltozás után 17 évvel derült ki, hogy besúgót házasítottak be családjába. A Stelian fedőnevű ügynök napi rendszerességgel jelentett családjáról, első jelentését a saját esküvőjéről írta. Alkalmi beszédét azzal zárta, hogy 24 év után eljött az ideje annak, hogy lezárjuk végre a múltat: „szabaduljunk meg a múlt temetetlen örökségétől, hogy végre új életet kezdhessünk” – fogalmazott az egykori temesvári lelkipásztor.

Temesvár, 2013. december 16.

Tőkés László EP-képviselő Sajtóirodája