Teltházas szilveszteri operettelőadás

Bihar megye – A Csárdáskirálynő előadásával búcsúztatta 2007-et és köszöntötte az új évet a nagyváradi Filharmóniában a Szigligeti Színtársulat.

Noha csak pódiumváltozatban láthatta a nagyváradi közönség szilveszter estéjén Kálmán Imre világhírű Csárdáskirálynőjét, de az élő, nagyzenekari előadás, a Szigligeti Társulat lelkes produkciója, a teljes zenei anyag megszólaltatása és a szép, békebeli jelmezek mindenkit kárpótoltak ezért a csekély “hiányosságért.” Ehhez persze az is kellett, hogy egy értő kéz, a Nemlaha Györgyé nyúljon a darabhoz, aki a tér- és időkorlátok miatti kényszerből eszközölt rövidítések, kivágások ellenére is egységes egészet tudott gyúrni belõle.

Ismerős dallamok

Emellett az sem árthatott a műélvezetnek, ha a jelenlévők el tudták fogadni azt, hogy ezúttal nem operettszínészek előadásában látják, hallják a Csárdáskirálynőt, és ennek megfelelően el tudtak vonatkoztatni az operett klasszikus szereposztásától (Honthy Hanna, Németh Marika, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill és a többiek), ugyanis gyanítom, hogy a Filharmónia közönsége is tönkrehallgatta a Csárdáskirálynő mindenféle adathordozón rögzített felvételeit a felsorolt szereposztásban. A darab ismertségéről csak annyit, hogy a Te rongyos élet, vagy a Hajmási Péter, Hajmási Pál, című dalok még az én, torzított gitáron edzett fülem számára is ismerősen csengenek, feltételezhető tehát, hogy a közönség nagy része kivülről tudta az egész darabot. E feltételezést erősíti az, hogy az előadás folyamán a közönség többször betapsolással jelezte tetszését és azt, hogy éppen egy számára nagyon kedvelt, felejthetetlen örökzöld szól.

A társulat

Kulcsár Szabolcs, a budapesti Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny díjazottja híréhez méltóan vezényelte a nagyváradi filharmónikusokat, érzékeny füllel, odafigyeléssel igazította a zenekart a szereplők énekszólamaihoz, akiknek hangján hallatszott, hogy nem minden nap szerepelnek énekes darabokban. Ennek ellenére, talán a karmester, a zenekar és az énekkar nyújtotta biztonságérzetnek is köszönhetően a színészek átlendültek az éneklés nehézségein. Gondolok itt elsősorban a zeneileg legtöbbet követelő Szilvia szerepét megszólaltató Tóth Tündére, aki becsületesen megküzdött a nemegyszer erős hangot és tüdőt követelő szólamokkal. Mellette Kiss Csaba volt a legüdítőbb Bóni gróf szerepében, aki minden szempontból meggyőző alakításával bizonyította, hogy egy operettbeli komikusszerep is jól áll neki. Molnár Júlia Stázi grófnő szerepében erős és képzett énekhangjával hívta fel magára a figyelmet. Kiemelném továbbá Hajdu Gézát, aki nagy kedvvel, felszabadultan játszta Leopold Máriát, Edvin apját és Dobos Imre is élvezetesen produkálta Miksa, a főpincér (később komornyik) hálás, poénokban dúskáló szerepét. Fazakas Márton Erzsébet és Kardos M. Róbert szépek voltak a Csárdáskirálynõ illetve Edvin szerepében, de énekes betétjeiknél jól jött olykor a háttérből a kórus támogatása. A Filharmónia színpadterének szűkösségét jelzésszerű minimiáldíszletekkel oldották fel nagyon praktikusan úgy, hogy a színészeknek is maradt játéktere. Ez annál is bravúrosabb fegyvertény, hogy a zenekar is a színpadon foglalt helyet. A Csárdáskirálynőt a továbbiakban január 4-én, 5-én és 6-án láthatja a váradi közönség.

 

Kálmán Imre: Csárdáskirálynõa

(pódiumváltozat)

 

Díszlet: Bölöni Vilmos

Jelmez: Florina Bellinda Birea

Koreográfus: Dimény Levente

Játékmester: Meleg Vilmos

Karmester: Kulcsár Szabolcs  m.v.

Rendezõ: Nemlaha György m.v. Szereplõk: F. Márton Erzsébet, Kardos M. Róbert, Tóth Tünde, Kiss Csaba, Ács Tibor, Dobos Imre, Hajdu Géza, Molnár Júlia, Medgyesfalvy Sándor, Csepei Róbert, Szotyori József, Rácz Mari, Halasi Erzsébet, F. Bathó Ida, Dimény Levente, Ababi Csilla, Gajai Ágnes, Gavris Christina, Gavris Ramona, Herman Ferenc, Kocsis Gyula, Csatlós Lóránt, Nagy Gábor, Konrád Tamás valamint a filharmónia zenekara és énekkara.