Teltház Bogányi Gergely váradi koncertjén

Teltház Bogányi Gergely váradi koncertjén
Bár csupán hétfőn reggel 9 órától lehetett igényelni a belépőket Bogányi Gergely nagyváradi koncertjére, dél után pár perccel már ki lehetett jelenteni, hogy a zongoraművész teltház előtt lép a hét végén a váradi közönség elé, gazdára talált ugyanis az összes kiadott jegy.

A Szent László Egyesület és a Partitipatio Alapítvány által közösen szervezett váradi eseményre ugyan ingyenes, a belépést a szervezők – annak érdekében, hogy a koncert előtti percekben ne kelljen senkit sem hazaküldeniük – előzetes helyfoglaláshoz kötötték. És mivel a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók-termének befogadóképessége korlátozott, a szervezőknek nem áll módjukban több belépőt kiadni.
A szervezők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy Bogányi Gergely, a Szent László Egyesület és a Partitipatio Alapítvány csatlakozik a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz, melynek kedvezményezettje a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja, a Magyarlapádi Szórványkollégium.
A koncert helyszínén is lehet majd adakozni a nemes célra, aki pedig 5 lejnél többet adományoz, az kap egy, az 1956-os forradalomra utaló, lyukas, nemzetiszínű karszalagot, 1956–2016 felirattal. Igény szerint fel is kapcsolják a szervezők, de könyvjelzőként is használható.
Mint ismeretes, a neves magyarországi zongoraművész az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából érkezik négyállomásos erdélyi koncertkörútjára, ennek utolsó helyszíne a Nagyváradi Állami Filharmónia, ahol november 5-én, 18 órától koncertezik.
Az első állomás Kolozsvár volt, ahol a nagysikerű vasárnap esti koncert után Bogányi Gergely a szervezőknek elmondta: kihívást jelentett számára Beethoven monumentális művét, a Hammerklavier című szonátát (op. 106) eljátszani. Nem véletlenül választotta, mert a mű minden határokat túlfeszítő monumentalitása a zongorából ered. Beethovent egy új hangszer inspirálta a darab írásakor, és ez egy összekötő kapocs közte és a német zeneszerző között. „Nem tudom mit szólt volna a mi zongoránkhoz, de biztos, hogy az újítás őt is nagyon foglalkoztatta, mint például Bachot vagy Liszt Ferencet is” – fogalmazott. Erdélyi koncertkörútján még egyszer el fogja játszani Nagyváradon, de megjegyezte: a körút minden helyszínére más-más repertoárral készült, mert szereti, ha változatos a műsora.

Ikonikus szimbólum

„Úgy alakult az elmúlt években, hogy az általam fejlesztett zongora ikonikus szimbóluma lett a magyar kultúrának, ezért kezdeményeztem egy Kárpát-medencei turnét, ahol ezt a hangszert megmutathatom az embereknek, hogy mindenki érezze magáénak. Számomra ez a hangszer azt jelképezi, hogy van magyar »feltámadás«, van értelme küzdeni akár még lehetetlen szituációkban is”. Kiemelte: amikor megszületett benne a gondolat egy új zongora megalkotásáról, még senki nem hitte, hogy ez lehetséges. Nem valósulhatott volna meg, ha nem hittek volna abban, hogy a lehetetlen is lehetséges.
Azzal kapcsolatosan, hogy a hangszert csodazongorának, illetve űrzongorának is nevezik, a Kossuth-díjas művész elmondta: ezeket a jelzőket a közönség ragasztotta a zongorára. Ennek szerinte az az alapja, hogy csodák sorozata kellett ahhoz, hogy ez a hangszer tíz év után megszülessen. Űrzongorának futurisztikus kinézete miatt nevezik.
„Nagyon modern, és erősen mer különbözni attól, amit eddig hallottunk. A hagyomány tiszteletéből indultunk ki a megalkotásakor, de a modernség is fontos szempont volt. A dizájn sem véletlen, fontos része a zongorának: egyrészt a hangot segíti, másrészt már megjelenésében spirituális üzenetet hordoz. A zene nem a matériának a területe, hanem a léleknek szóló üzenet. A zene lendülete olyan, mint a repülés, és azt akartam, hogy ez a zongora formájában is megjelenjen.” – mondta Bogányi Gergely. Megjegyezte: úgy érzi, ennek a zongorának Magyarországon kellett létrejönnie, mert a történelemnek ebben a korszakában fontos jövőbe mutató folyamat indult be az országban, ennek pedig kulturális vonalon előhírnöke ez a zongora.
Végezetül a jövőbeli terveiről elmondta, a zongorafejlesztés még nem fejeződött be: mindig vannak olyan területek, amit lehet és kell is fejleszteni, például a hangszer mechanikája. Bár jól működik a tradicionális mechanika, de ezen a téren is vannak fejlesztési lehetőségek.

A szervezők