Telt ház előtti koncertek Bihardiószegen

Telt ház előtti koncertek Bihardiószegen
Bihar megye – A Bihardiószegi Napokon, vasárnap a színpadi előadásokon volt a hangsúly. Az esti Korda György – Balázs Klári koncert az egész környéket megmozgatta, megtelt érdeklődőkkel a Zichy kert.

A vasárnapi program fogatok felvonulásával, illetve a kettesfogathajtó bajnoksággal kezdődött. Délben a római katolikus parókia falán lévő Simonyi–emléktáblánál tartottak koszorúzást, emlékezve arra, hogy Simonyi József óbester ezen a vidéken is toborozta hajdan vitéz huszárjait. A Zichy kertben felállított színpadon a helyi iskolások nyitották a fellépők sorát délután. A román és magyar népdalokból, néptáncokból, moder táncból, cigánytáncból állt összeállítás a tanévzáróra készült, és annak mintegy ismétlését láthatta a publikum. A gyerekeket a nagyváradi Crisana népiegyüttes zenészei, táncosai, népdalénekesei követték, több, mint egy órás műsorral. A színpadtól távolabbi részen közben lenget a hatalmas hajóhinta, zakatolt a gyerekeknek való kisvasút, ütköztek a dodzsem autói, és sokaknak megért 1 lej/ökölcsapást a pofozógép ütlegelése is.
 
Hip–hop bajnokok
 
Az MM Pódiumelőadói Tűzrőlpattant című műsorukkal érkeztek, melyben legutóbbi ”találkozásunk” óta a Boney M.– összeállítást véltem újdonságként felfedezni. Már a varieté műsor közben megérkeztek a margittai Cleavers csoport tagjai, akik extravagáns ruha– és hajviseletükkel keltettek feltűnést, de a várakozás perceit sem töltötték hiába: az MM Pódiumosok zenéjére is táncoltak a színpad mellett. Amikor pedig ők lettek a főszereplők, megmutatták, miért is ők képviselik már évek óta az országot a hip–hop dance Európa– és Világbajnokságokon, illetve, hogy nem véletlenül szereztek bajnoki címeket és helyezéseket egy nappal korábban, a Nagyváradon tartott Nymphea nemzetközi táncversenyen. A Cleavers vendégeként fellépett a szentjánosi Intensity, és a nagyváradi Unique csoport is. A hip–hop táncosok műsora alatt gördült a színpad mellé az a Mercedes, mely Korda Györgyöt és Balázs Klárit szállította Diószegre. A két előadó koncertjére már teljesen megtelt a színpad előtti térség, az egész régióból találkoztunk ismerősökkel.
 
Énekel és pókerezik
 
A műsorvezető a művészek pályáinak fő állomásainál talán csak Korda kitüntetéseit, elismeréseit, lemezeladási adatait sorolta hosszabban, később ő maga mondat el, idén már 52. éve áll színpadon („olyan régi slágereket éneklek, amikor önök még nem is éltek”). Ennyi év tapasztalata meg is látszott a közönséggel folytatott beszélgetésben, az előadásban. A stílust lehet szeretni, vagy nem szeretni, de azt el kell ismerni, hogy a profizmust és szakmai alázatot tekintve lehet tanulni a fiatalabbaknak. A repertoár A nap kapujában–tól a Bon Bon együttes által sikerre vitt Nem vagyok James, és nem vagyok Bond–ig terjedt, a parodista Nacsa Olivér is megkapta a magáét, majd Korda így dícsérte meg tréfásan feleségét: már majdnem olyan jól énekel, mint én, de sosem fog olyan jól pókerezni. Az eredeti program szerint a DJ Project következett volna, de a bukaresti együttes akkor még valahol a Moldávia és Nagyvárad közötti légtérben volt repülőn. A műsorváltozás korábban szólította színpadra így a Dreamers együttest, mely korábbi, illetve előkészítés alatt lévő új CD–jéről adott elő dalokat. Utánuk a nagyváradi Drink Waternevű hölgyduó szórakoztatta a nagyérdeműt house zenével. Körülbelül éjfél előtt húsz perccel érkezett meg a DJ Projekt, koncertjüket pár szám után megszakították a tűzijáték idejére, majd a folytatással végződött az idei bihardiószegi ünnepségsorozat.