Teljesség nők nélkül nem lehet

Teljesség nők nélkül nem lehet
Nagyvárad- Pénteken este a nagyvárad-újvárosi RMDSZ-körzet székházában tartotta második küldöttgyűlését a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet, melynek keretében megünnepelték 1 éves születésnapjukat.

A megszokottnál is jobb hangulatban, tortákkal és mézeskalács-szívekkel „fűszerezve” tartotta pénteken második küldöttgyűlését a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet. Az ünneplésre és vidámságra az szolgáltatta az okot, hogy egy évvel ezelőtt, 2013 novemberében lett elfogadva a megyei Nőszervezet alapszabályzata, mellyel hivatalosan is megalakult, noha aktív tevékenységet már az ezt megelőző három hónapban is kifejtettek a tagok.
Az egybegyűlteket Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos vezetője üdvözölte, azt kívánva, hogy az elkövetkezendő évek, évtizedek legyenek a hölgyeknek köszönhetően a mostaninál mosolygósabbak, sziporkázóbbak, szeretettel telítettebbek.
Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke sok humorral tűzdelt hozzászólásának talán egyetlen komoly eleme azt volt, amikor sikert kívánva a hölgyeknek azon meggyőződésének adott hangot: az RMDSZ-ben azért megbecsülik őket, ezt bizonyítja az is, hogy SZKT-elnökként Biró Rozália tulajdonképpen a tömörülés második embere. Ezután Sauer András újvárosi RMDSZ-elnök házigazdai minőségében ajánlotta fel a segítségét.

Önbizalomhiány

Víg Hajnalka, az RMDSZ Nőszervezetének megyei elnöke tevékenységi beszámolójában többek közt arra hívta fel a figyelmet: tavaly augusztusban 100 hölgy részvételével alakult meg Bihar megyében a Nőszervezet 8 térségre osztva, ugyanannyi koordinátorral, azzal a céllal, hogy tanácsadással is erősítsék a nők közéleti és politikai szerepvállalását, bátorítsák őket, megoldásokat kínáljanak a családok hatékonyabb védelmére, szociális támogatói hálózatot hozzanak létre. Szeptemberben a nyilvános beszédről rendeztek számukra képzést helyi szinten, november végén pedig részt vettek azon az országos kurzuson, melyet nemzetközi hírű szakemberek tartottak a kommunikációról és az imidzsépítésről. Rendkívül sikeresnek bizonyult a Mosolygó karácsony elnevezésű jótékonysági akciójuk. Idén márciusban 10 ezer kokárda elkészítésével és 50 helyszínen való szétosztásával, húsvétkor 600 tojás megfestésével, a majálison pedig a Sikeres nők iskolája-konferenciával hívták fel magukra a figyelmet.

Biró Rozália azt a sajnálatos tényt emelte ki, hogy a nőknek a döntéshozatali szervekben, illetve a vezetői tisztségekben való ottléte rendkívül alacsony, pedig nagy szükségre lenne azokra a szeretetteljes megnyilvánulásokra, sajátosan pozitív érzelmekre, gondoskodó és erőt adó magatartásformákra, melyeket csak ők tudnak felmutatni. Épp ezért is fontos lenne, hogy az önbizalomhiányukat leküzdve, egymást támogatva határozottabban és bátrabban építsék azt a közösséget, melynek tagjai. A női lélek különleges voltáról beszélt Molnár Imola unitárius lelkésznő is, azt nyomatékosítva: a férfi az agy, a nő a lélek, így teljesség nők nélkül nem lehet.

Dinamikus fejlődés

Országos szinten a 28 területi, illetve megyei RMDSZ-szervezet közül 23-ban működik Nőszervezet, Bihar megyében 56 településen van alapszervezet, összesen pedig Romániában közel 200 helyi RMDSZ Nőszervezet létezik. Az elmúlt évben a legnagyobb szabású akciójuk a Mosolygó karácsony volt, melynek keretében körülbelül 39 ezer személyt ajándékoztak meg valamilyen formában. Tovább szeretnék építeni külföldi kapcsolataikat is, a megyében pedig a valóságra építve és figyelve akarnak megfelelni az általuk képviselt közösség igényeinek.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,