Teljesül egy régi vágyálom

Teljesül egy régi vágyálom
Hegyközcsatár községközpont és a hozzá tartozó három falu (Tótelek, Siter és Sítervölgy) a közeljövõben vezetékes ivóvíz hálózattal rendelkezhetnek.

A vezetékes vízet illetõ ígéretek már jóval korábban és többször is elhangzottak, ám iható, jó víz csak néhény éve folyik Hegyközcsatár központjában egy olyan kútból, amelyet egy holland alapítvány támogatásával fúrtak. Idén viszonz teljesült a régi álom: a községnek meglepetést szerezett a kormány, és már idén kiutalta a 10,5 km összhoszúságú vízhálózat megépítéséhez szükséges összeget, s a munkálatok jelenleg is gõzerõvel folytatódnak a hideg és sáros, nyirkos õszi idõjárás ellenére. A munkálatok átadási határideje 2008 tavaszán lenne, ám az építõk-szerelõk azt ígérik, hogy már az idén folyhat a kiváló minõségû ivóvíz a lefektetett csövekben.

 

A szivattyúk rajtra készen

Már mûködõképes a két, nagyvízhozamú kút, közöttük a 200 köbméter víz tárolására alkalmas tartály, amely mellett indításra vár a három, számítógépes vezérléssel mûködõ szivattyú, s amikor befejezõdnek majd a nyomáspróbák, elkezdõdhet a víz bevezetése a házakba, lakásokba is.

A község Polgármesteri Hivatalában Vitályos Barna polgármester íróasztala elõtt ott áll a gumicsizma, abban keresi fel nap mint nap a faluban folyó munkálatokat. – Akad lakossági panasz a feltúrt utcák, úttestek meg az elkerülhetetlen sár, miatt, néhányan meg azt mondják, tönkre tettük a községet a vízért. Nem gyõzöm hangoztatni, hogy ha ez most így is van, kicsit késõbb áldás lesz számukra a víz. Elmondom nekik azt, hogy fogorvosnál járván az ottani beavatkozás igen komoly fájdalommal jár, pénzbe is kerül, de a kezelés befejeztével milyen jó érzés az egészség. Nos, így vagyunk most ezzel a latyakkal, rendetlenséggel. Jövõ nyáron pedig már megmutathatjuk mindenkinek, hogy községünk sokkal szebb lesz mint valaha is volt!

 

Következnek a többiek

Közben épül a községben a korszerû víztisztító berendezés, párhuzamosan készül a csatornarendszer és a nagy teljesítményû ülepítõ. Jövõre elkezdõdnek Tótteleken, Síterben és Sítervölgyön a vízvezetékek lefektetési munkálatai, de azt megelõzõen új, a már meglévõknéll jóval nagyobb hozamú kútakat fúrnak, hyogy mindhárom falu házaiba eljusson az egészséges és tiszta ivóvíz.

 

Lévay Sándor