Téli kompetenciavizsgák?

Illusztráció
Illusztráció
A diákegyesületek képviselőinek kezdeményezése nyomán elképzelhető, hogy jövőre télen zajlanak majd az érettségi kompetenciavizsgái, az írásbeli vizsgákat pedig előre hozhatják egy héttel, tudatja a Mediafax hírügynökség.

Az érettségizők azt kifogásolták, hogy nehezükre esett a kánikula közepette vizsgázni. Amint Alexandru Manda, a Konstancai Diákok Egyesületének vezetője nyilatkozta, hogy sok ilyen irányú jelzés érkezett hozzájuk. „Sokan kifogásolták, hogy harmincöt fokos melegben kellett sorsdöntő vizsgákon helytállniuk. Mi kérvényeztük, hogy a jövő évi érettségi kompetencia felmérések februárban legyenek, az írásbeli vizsgák pedig egy héttel hamarabb az eredeti tervekhez képest, s a minisztérium tudomásul vette kérésünket” – mondta a diákegyesület képviselője. Ez a beosztás azért is jobb lenne a diákok meglátása szerint, mert a kompetenciavizsgák letétele után jobban összpontosíthatnának az írásbeli felmérésekre.

A javaslat szerint a feliratkozások január 29 és február 2 között zajlanának, a kompetencia felmérések pedig február 12 és 22 között. Az írásbelik javasolt periódusa június 25 és 28 között lenne, az első eredményeket július 4-én tennék közzé, az óvások utániakat pedig július 9-én.