Ítéletidő Maros és Hargita magyékben

Ítéletidő Maros és Hargita magyékben
Maros megye – Felhőszakadások, villámlások, valamint az ezeket kísérő erős széllökések következtében hét Maros megyei település maradt elektromos áram nélkül a csütörtökről péntekre virradó éjszaka.

Péntek reggelre ezek közül csupán két településen sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást. A megye prefektúrájától származó sajtóértesülések szerint az árammegszakítások a Nyárádtő környéki Cserged és Kiscserged nevű falvakat, a Nyárádmogyorós községhez tartozó Mája, Márkodfalva, Nyárádselye és Kendő nevű településeket, valamint a Héjjasfalva községhez tartozó Erkedet érintették. A szolgáltatást ma reggelre csupán Csergeden és Kiscsergeden sikerült helyreállítani.

Lecsaptak a villámok

Hargita megye – A csütörtökről péntekre virradó éjszaka kitört, villámlásokkal kísért vihar következtében a Hargita megyei Máréfalva, Csíkszentimre és Csíkszentsimon nevű települések több háztartásában tűz ütött ki.Az első esetet Máréfalván jegyezték, ahol villám csapott be egy istállóba. A tűz eloltását székelyudvarhelyi lánglovagok végezték két tűzoltó segítségével, azonban az istálló és a hat tonna szénát tartalmazó csűr még így is leégett.

Villám csapott egy csíkszentimrei pajtába is, minek következtében két melléképület, négy tonna széna, 170 kilogramm búza és egy utánfutó semmisült meg. Csíkszentsimonon egy istálló, egy csűr, hét tonna széna, 200 kg műtrágya, több köbméter tűzelőanyag és egy helyi lakos szekere semmisült meg a péntek hajnalban keletkezett tűzben. Az elmúlt két hétben a villámlások 13 alkalommal okoztak tüzet Hargita megyében.