Települések kataszterezése

Települések kataszterezése
Az Országos Kataszteri és Földmérő Hivatal (ANCPI) tenderpályázatot hirdetett 660 település, köztük az első 194 község kataszteri munkálatainak elvégzésére uniós forrásokból.

 

A versenytárgyalás 36 parcellára vonatkozik, és parcellánkénti keretmegállapodásokkal fog végződni, 24 hónapos időszakra. Az akció becsült költségvetése meghaladja a 200 millió lejt. A hirdetést nem csupán a romániai elektronikus közbeszerzések honlapján (SEAP) posztolták, hanem az Európai Unió Hivatalos Értesítőjén is, ami azt jelenti, hogy külföldi topográfusok is pályázhatnak, a határidő 2018. november 19-e.

Az ANCPI azt tervezi, hogy európai uniós támogatással 660 helység kataszterezése valósuljon meg, vagyis 5,7 millió hektáré. A projekt teljes költségvetése 313 millió euró, melyből 266 millió euró uniós finanszírozás, 47 millió euró pedig a hazai költségvetésből való hozzájárulás. A munkálatok befejezésének céldátuma 2023.

Biharban is

A szerencsés 660 település főleg annak alapján lett kiválasztva, hogy célpontját képezi-e szállítási vagy infrastrukturális fejlesztéseknek, illetve mennyire sérülékeny szociálisan a tulajdonhoz való informális hozzáférés szempontjából. Bihar megyében a kiszemelt községek: Vámosláz, Bályok, Szalárd, Érábrány, Tóti, Alsótótfalu és Bihar. Amúgy az idén a legtöbb földterületet Temes, Bihar, Dolj, Tulcea és Brăila megyékben mérték fel. Bihar megyében több mint 37 ezer ingatlant regisztráltak telekkönyvbe, 35 ezer hektárt.

Ciucur Losonczi Antonius