Télen is dolgoznak a várban

Télen is dolgoznak a várban
Nagyvárad – Péntek délben évértékelő, karácsonyi hangulatú sajtótájékoztatót tartottak a váradi várban. Kolindáltak a Görög Katolikus Líceum kórusai, majd a jelenlevők megtekintették a munkálatokat.

Az elmúlt hetekben több helyszínen: a leendő vármúzeumban (A-épülettömb), a kenyérmúzeumban (H), az adminisztratív épületben (G) és a mesterségek utcájában (K-épületszárny) zajlottak munkálatok. Mint ismeretes, 2009 és 2015 júniusa között a Regionális Operatív Program keretében teszik rendbe a létesítményt. A beruházás összértéke 36.780.329,12 lej, melyből 28.720.702,60 lej vissza nem térítendő támogatás. A 72 hónapon keresztül zajló munkálatok célja az A, G, H, I, K, L, M és P épülettömböknek a megerősítése, konzerválása, restaurálása és újraüzemeltetése, vagyis közel 13.514,7 négyzetméternyi építménynek, csaknem 190 belső helyiségnek és 13.514,25 négyzetméternyi kültérnek a rendbetétele. Ugyanakkor sétányokat és bekötőutakat alakítanak ki, biztosítják a közvilágítást, valamint dekoratív és tájképészeti szempontból is helyreállítják az erődítményt. Idegenforgalmi vonzerejű kulturális környezetet alakítanak ki, például különféle múzeumoknak, lapidáriumnak, könyvtárnak és céhes utcának a létesítésével fogják csalogatni a turistákat. A kivitelezők a szalárdi Constructorul – Korinthosz Kft.– Lodzsa Kft. cégek.

Gazdasági helyzet

A pénteki sajtótájékoztatón Dumitru Sim projektmenedzser a műszaki, illetve egyéb mérnöki adatok, paraméterek ismertetése helyett inkább a beruházás decemberi gazdasági helyzetéről közölt néhány információt. Kifejtette: benyújtottak két előfinanszírozási kérvényt, melynek köszönhetően 8.791.151,88 lej érkezett az önkormányzat számlájára; 2010 októberéig négy különböző jellegű vissza nem térítendő támogatást igényeltek (áfával együtt 5.362.612,25 lej értékben), melyet a szakhatóság elfogadott; 7.275.073 lej értékben kifizetéseket eszközöltek a kivitelezőnek. Biró Rozália alpolgármester örömének adott hangot, hogy több éves húzavonát követően az idén végre elkezdődhett a várfelújítás, amiért köszönetet mondott az érintetteknek. Hangsúlyozta: a munkálatokkal télen sem állnak le, folytatják az ásatásokat a Fejedelmi Palota pincéjében és egy kőtárat alakítanak ki, annak reményében, hogy tavasszal a turisták már látogathatják a műhelyt.

Tüzet gyújtottak

A beszédek után fellépett a Görög Katolikus Teológiai Líceum két kórusa. Kellemes meglepetésként hatott, hogy a Monica Nica tanárnő vezényelte Fiat Lux énekkar magyarul is elénekelte a Csendes éjt. Ezután a jelenlevők megtekintették az A, a H és a G épülettömbben zajló munkálatokat. Újdonságként azzal szembesülhettek, hogy a leendő kenyérmúzeumban abban a kemencében, mely majdan teljes kapacitással fog üzemelni, már tüzet lehetett gyújtani. A Nagyváradi Egyetem Képzőművészeti Karának egykori székhelyén pedig azt tapasztalhatták, hogy a renoválás során számos, előre nem látott tényezővel is számolni kell, például azzal, hogy a vakolattal együtt a plafon is leomlik.

Ciucur Losonczi Antonius