Telemann-fesztivál Váradon

Nagyvárad – A zeneszerző születésének 330. éávfordulója alkalmából a római katolikus püspökség égisze alatt három kamarazene-estet rendeznek. A fesztivál vezetője Tokaji Ágnes hegedűművésznő, a program szerkesztője Costin Éva.

A három rendezvényen kilenc hangszeres szólista lép fel. Nevezetesen: hegedűn Tokaji Ágnes, Costin Éva, Oláh Boglárka, Oláh Gabriella, Mureşan Cristina, brácsán Thurzó Sándor József, Nistor Mioara, valamint gordonkán dr. Marcu Ágnes és Bozsódi Beáta.

A változatos, magával ragadó kompozíciókat a Szent László templomban március 6-án, vasárnap 18 órától, a Bazilikában március 12-én, szombaton 19 órától és a Barátok templomában március 20-án, vasárnap 18 órától lehet meghallgatni. Georg Philip Telemann (1681. március 14. – 1767. június 25.) a késő barokk (1690–1750) egyik legismertebb német zeneszerzője. Rendkívül sokoldalú muzsikus volt, aki előkelő, könnyed, derűs szellemmel keresi a túlméretezett arányokat. A 18. század kései barokk sajátos stílusában felfedezhető a korabeli francia rokokós elegancia, az olasz melodika, valamint a német barokk és a lengyel muzsika hatása is. Műveinek száma mérhetetlenül sok. Magába foglalja operáit, passióit, zenekari szvitjeit, szonátáit, versenyműveit, kamarazenéjét. Kompozíciói fennköltséget, emelkedettséget árasztanak, s egyben átmenetet képeznek a gáláns stílus felé, valamint már a klasszicizmust is idézik.

Megannyi alkotása a szépség erejével kifejezett „lélektolmács”, s felfedezhető bennük a kor szellemének visszhangja. A három est műsorán elhangzanak a szerző fantáziái, hegedűversenyei, egy brácsaversenye, triói, egy lengyel koncertje és a Cervantes regényéből ihletett szvitje, a Don Quixotte (Quijote). A Telemann muzsikáját megszólaltató jeles váradi szólisták emlékezetes műsorral ajándékozzák meg városunk zeneszerető közönségét.

Tuduka Oszkár