Teleház pályázati pénzből

Teleház pályázati pénzből
Szatmár megye – A korszerűsítési munkálatok Halmi községet sem kerülhetik el, az ezek finanszírozásához szükséges pénzt pályázatokon nyerik el.

Általában nincs jelentkező a kisebb értékű munkálatok versenytárgyalás–kiírásaira — mutatott rá Incze Lajos, Halmi község polgármestere —, ez a megállapítás érvényes arra a licitre is, amely egy 750 méter útszakasz aszfaltozási munkálataira vonatkozik, és a mai napon immár negyedszer hirdeti meg a halmi polgármesteri hivatal. A beruházáshoz a Szatmár Megyei Tanácstól célirányosan utaltak át 600 000 lejt, amihez a helyi költségvetésből még 800 000 lejt szánnak a 4 cm vastagságú asztfaltréteg leöntésére — de eddig még nem jelentkezett egy cég sem, hogy a munkálatok kivitelezését elvállalja. A járdák építésére is nagy hangsúlyt fektetnek, folytatja Incze, egy ötfős csoport csak ezekkel a munkálatokkal foglalkozik. A járdák kiépítésére azért is van ilyen nagy szükség, mert a román–ukrán határ közelsége miatt jócskán megnövekedett az autósforgalom, és több halálos baleset következett be amiatt, mert az emberek a járdák hiányában az úttesten közlekedtek.

Pályázatok

A halmi iskolák bővítésére is gondolt a polgármesteri hivatal, így megkezdődőtt a nagy iskola egy új szárnnyal való kibővítése, amelyre pályázással szereztek pénzt. A korszerűsítési projektekbe  belefoglalták a halmi zöldségpiacot is, ugyanis a ’80–as években kialakított zöldségpiac mára már kinőtte magát, így a meglévő 3 sor asztal mellé még 2 sor asztalt helyeznek el. A vízhálózat–kiépítési projektet a Világbank finanszírozza, így már a település több mint 60%–a rácsatlakozhatott a rendszerre. „Büszkék vagyunk arra a pályázatunkra, amely lehetővé teszi a községbeli „teleházak” kialakítását, ez egy 100 000 eurós beruházás, a megyében mi nyertük meg  ezt a pályázatot” — tette hozzá a polgármester.

Gugulya–Hégető Lóránd