Tele van a város parlagfűvel

Tele van a város parlagfűvel
Most van a parlagfűszezon csúcsa – s bár az esős idő csökkenti a pollenszintet, az arra érzékenyek megszenvedik rendesen a virágzást, mondta el kérdésünkre a gyermekallergológus.


A parlagfű pollenje az egyik legerősebb allergén, mely a virágzási helyétől több kilométeres távolságra is komoly panaszokat válthat ki. A szénanátha prüszköléssel, orrfolyással, szemviszketéssel, könnyezéssel jár, társulhat hozzá száraz köhögés is; mivel a pollen nem csak a felső, de az alsó légutakba is bekerülhet, az egész hörgőrendszerünket irritálhatja.

Terápia

A gyógyszeres kezelés mellett fontos, hogy az, aki érzékeny a pollenre, ilyenkor ne töltsön sok időt a szabadban, s a szellőztetést a kora reggeli, illetve késő délutáni, esti órákra ütemezze, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció. Célszerű gyakrabban kezet, hajat mosni és ruhát váltani. Az allergiaellenes gyógyszeres kezelésen kívül az immunterápia is hatékony lehet – ennek során injekció vagy szájon át szedhető cseppek formájában adagolják a tisztított allergént, így az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, s egyúttal csökken a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulásának veszélye.

Nem irtják

Dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán nagyváradi gyermekallergológus a Bihari Napló kérdésére elmondta: tele van a város parlagfűvel, közterületeken és magánterületeken egyaránt virágzik; bár rendelet van arra vonatkozóan, hogy büntethető az, aki nem írtja ki saját területéről, úgy tűnik, ezt az idén az eddigiek során valamiért nem vették komolyan a váradiak. Pedig a Helyi Rendőrség állítólag az idén is végez ilyen irányú ellenőrzéseket, s ezer és kétezerötszáz lej közötti pénzbírságokat szabhat ki.

Amint a gyermekallergológus kihangsúlyozta, ajánlatos, hogy az allergiában szenvedők kerüljék a dohányzást, a zsúfolt, szennyezett területeket. Fontos lenne a parlagfű felismerése és célzott, tudatos irtása.

A parlafgfű mellett a fekete üröm is virágzik, ez is gyakorta vált ki allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél, s a parlagfű pollenjével keresztreakciókat is okozhat, tudtuk meg dr. Ellenes-Jakabffy Zoltántól. Az emberek kevésbé ismerik, amúgy rövidebb ideig virágzik, mint a parlagfű. Utóbbi általában szeptember végéig virágzik, s ha folytatódik a meleg, akár tovább is, azonban a pollenszint akkor már csökken. Nálunk amúgy még mindig nem mérik a pollenszintet, úgyhogy aki tájékozódni szeretne, magyarországi weblapokat nézhet meg – a határon túli helyzet ugyan nem egyezik egy az egyben a hazaival, de a tendencia nyomon követhető. Többek között az Országos Közegészségtani Intézet (OKI) honlapja is megbízható információkat nyújt, mondta a gyermekallergológus.
Neumann Andrea