Tehetetlenek a hatóságok

Szatmár megye – Az ország talán első olyan intézményét tervezik megyénkben, amely céljául a 14 év alatti bűnöző kiskorúak társadalomba való beilleszkedését segítené elő. Az intézmény megalakítása egyre sürgetőbb.

A Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) tegnapi ülésén került napirendre a kiskorú bűnözők problémája, amelyel szemben megyei szinten tehetetlenek a hatóságok. A 14 év alatti kiskorúak, ugyanis nem büntethetők, és nincs olyan intézmény vagy hatóság, amely felelősségre vonhatná, vagy ami még fontosabb, a társadalomba való beilleszkedésüket segítené ezeknek a gyerekeknek.

A probléma egyébként négy, több rendben is előállított nagykárolyi kiskorú bűnöző esete kapcsán merült fel, akikkel szemben tehetetlenek a hatóságok. Az ATOP gyűlésen jelen volt Adrian Marc is, a Szociális Gondozói és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője is, aki bárt osztja a hatóságok véleményét és szükségesnek tart egy hasonló intézményt, azonban úgy gondolja, hogy a probléma hatékony kezeléséhez a megye önkormányzatainak és különböző rendfenntartó hatóságainak közös munkája szükséges. Lapunknak elmondta, hogy bár 16 év feletti fiatalkorú bűnözőkkel országszerte foglalkoznak intézmények, a 14 év alattiakkal tudomása szerint nem.

Adrian Marc, a Szociális Gondozói és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjének véleménye szerint az általa vezetett intézmény egyedül nem tudná felvállalni a 14 év alatti kiskorú bűnözőkkel foglalkozó intézmény menedzsmentjét. A hatékony működéshez megyei szintű felelősségvállalásra lenne szükség. „Egy hasonló intézmény működése csak szigorú feltételek mellet lehetséges. Szakképzett személyzet kell foglalkozzon ezekkel a gyerekekkel, ez pedig a szervezési kérdéseken túl komoly költségekkel járna.”—magyarázta Marc, aki hozzátette, hogy elképzelhető lenne egy olyan finanszírozási megoldás, hogy az önkormányzatok támogassák ezt az intéményt.

Egyedüli esélyük

Megjegyezte, hogy egy ilyen célú intézmény létrehozása rendkívül sürgető feladat, lévén, hogy a 14 év alatti bűnöző kiskorúakat a már létező gyermekotthonokba nem lehet beköltöztetni, mivel ezek a gyerekek speciális ellátásra szorulnak. „Ez az egyedüli esély a bűncselekmények megfékezésére, ugyanakkor ez a gyermekeknek is talán az utolsó lehetőség, hogy felnőttkorúkban ne a börtönben éljenek”- mondta az igazgató. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a következő ATOP gyűlésen már konkrét elképzeléseket mutat majd be erről

Nagy Szabolcs