ERDON Helyi hírek

2007.08.07. 18:17

Szent Imre ünnepe a szentimreieké

<p>Bihar megye – Hétfőn indult el egy hónapos útjára a székelyföldi Csíkszentimréről az Együtt, határok nélkül - Szent Imre milleniumi emléktúra, melynek célja a Szent Imre kultusz éltetése, illetve a magyar lovas hagyományok ápolása.</p>

A túra résztvevője a debreceni 2. Honvéd Huszárezred és a szentjobbi Pro Szentjobb Huszár Hagyományörző Egyesület, de csatlakoznak gyergyói, székelyudvarhelyi, szentegyházi és marossárpataki hagyományörző huszárok is. A mintegy 500 kilométeres túra, melynek védnöke Szili Katalin, a magyarországi parlament elnöke, Lezsák Sándor képviselő, Hiller István miniszter, Markó Béla RMDSZ elnök, Tőkés László és Tempfli József püspökök, a Mezőségen és Kalotaszegen át vezet a Partiumba.
Már készülnek
Szent Imre születésének ezredik évfordulója van az idén, erre emlékezik egyebek mellett a túra, és nem véletlenül ér véget megyénkben a Szalárd községhez tartozó Hegyközszentimrén, mivel a legenda szerint az államalapító fia a falu határában, vadászbalesetben halt meg. A szeptember elsején és másodikán sorra kerülő szentimrei eseményre már készülnek a község vezetői. A napokban a faluban járva helyiektől hallottuk, hogy (megfogalmazásuk szerint) a „szentimrei falunapot Szalárdon akarják megrendezni”. Erről szó sincs, cáfolt Nagy Miklós polgármester kérdésünkre, minden a már korábban közölt tervek szerint fog zajlani. Vasárnap tehát értelemszerűen a falu templomában lesz ünnepi istentisztelet, utána koszorúzás a herceg mellszobránál, és a helyi temetőben teszik le a Szent Imre tiszteletére épülő kápolna alapkövét.
Ezreket várnak
Szombaton, ugyancsak az előzetesnek megfelelően, a Berettyó falu felőli partján, az Adorján vár romja melletti mezőn lesznek a nagy helyet igénylő szabadtéri programok (huszárok felvonulása, kaszkad?őrbemutató, Dévai Nagy Kamilla koncert, illetve az István, a király rockopera bemutatója a Kabai Színtársulat előadásában), ahol több ezer nézőre számítanak. Szalárd kultúrházában látják viszont vendégül ebéden a meghívottakat, fűzte hozzá a polgármester, ennek pedig az az oka, hogy ott adottak a körülmények 5 - 600 vendég ellátásához.
Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!