Technikai nehézségek a felmérésben

Szatmár megye – Két hónapja zajlik Románia teljes lakosságát érintő egészségügyi állapotfelmérés. Szatmár megyében július 20 után kezdték meg a felmérés hez szükséges kártyákat kézbesíteni.

A családorvosok a technikai részletek ügyében egyeztettek csütörtökön az egészésgügyi biztosítási pénztár szakembereivel. Dr. Láng László a Szatmár Megyei Családorvosok Egyesületének alelnöke elmondta, hogy főleg adminisztrációs nehézségekkel kell szembenézniük az orvosoknak. A felmérés regisztrálásához készített számítógépes programnak már a hetedik változatát kellett alkalmazniuk, amely jelentősen megnehezíti azoknak az orvsoknak a munkáját, akik nem értenek annyira a számítógép használatához.

Kifizetések
Megérkezett a minisztériumból az a program, amely segítségével a pénztár összegzi az elvégzett munkát, és megkezdheti a családorvosok felé a kifizetéseket. Ez is közel egy hónapos csúszást jelent, amelyet nem is annyira az orvosok, mint inkább a laboratóriumok éreznek meg, hiszen ők meg kell vásárolják a vizsgálatokhoz szükséges reagenseket. De a pénztár szakemberei megnyugtatták őket, a napokban feléjük is megkezdik a kifizetéseket.

Késésben a program
Mivel a vizsgálathoz szükséges kártyákat csak július végén kezdték kézbesíteni az egészs felmérés mintegy három hetes késésben van az ütemtervhez képest. A számítógépes programot úgy tervezték meg, hogy csak negyévenként fogadja el az adatokat. Tehát, aki július, augusztus vagy szeptember hónapokban született, az hiába szeretne októberben jelentkezni a vizsgálatra, már nem teheti meg.

A családorvosok tapasztalatai szerint a lakosság többsége még mindig nem érti, hogy mi lehet a konkrét haszna ennek a felmérésnek, de már sok olyan személyt szűrtek ki, aki eddig nem is tudott arról, hogy cukorbetegségre, magas vérnyomásra lenne hajlamos.