Te is dönthetsz

Akt.:
A szerző felvétele
A szerző felvétele
Sokan gondolkodnak azon, menjenek szavazni vagy sem. A bizonytalanságnak van egy bizonyos alapja, ami abból indul ki, hogy mit is adott az érdekvédelmi szervezetünk?

Azt nem veszik figyelembe, hogy gránit kemény politikai kőzetben kellett munkálkodjon. Azon kívül a múlt öröksége következtében volt, és sajnos még ma is van egy olyan hangulat, amelyet bizonyos hazai politikát képviselők tartanak, fenn. Ezek nem akarják, de szerintem nem is tudják megtagadni azt a xenofób gondolkodást, mely bennük kialakult az elmúlt évtizedek alatt.

Ugyanakkor létezik egy felülről irányított gondolkodás, ami mára már túlhaladott ebben az irányban.

Az elmúlt több mint 2 évtizedben sok minden változott. De azt is el kell mondanunk, nem változott annyi, amennyinek tényleg meg kellett volna változnia egy közel 20 milliós népességgel rendelkező országban. De az országban élő magyar nemzetiségű emberek saját jól felfogott érdekei alapján el kellene, gondolkozzanak azon, mit is jelent a jelenlegi politikai életben vállalni a magyarságukat, és ennek érdekében úgy szavazni, ami neki, mint romániai magyar kisebbségnek előnyös legyen.

Mert nem mindegy, főleg a szórványban, kire szavazunk. Van- e képviselőnk ott, ahol az én érdekeim is kívánják.

A hazai tömb magyarságban élők között nyugodtan mondhatják, ha nem ez, akkor a másik kerülhet be. Hiszen ez is, az is magyar. Ebben igazuk van. De az ország lakosságának 6,7% magyar nemzetiségű. A parlamenti küszöb 5%. Ha 2,7%-nál több nem megy el szavazni, nincs parlamenti képviseletünk.

Ez azt jelenti, nincs lehetőségünk saját sorsunk irányítására. Legalább négy évig, ami az emberi életet véve alapul, nem egy lebecsülendő idő. Hátrányba kerülhetünk egy csomó vitális dologban. Mert például nem mindegy, hogy 22-23 éves koromban van lakásom, vagy 42-42 évesen veszem meg vagy veszik meg a lakást. Az esetek sokaságát lehetne sorolni. Nagyon komplikált, mert tulajdonképpen a bújtatott akadályoztatás jelenségével állunk szemben. Mondjak egy példát az Erdélyi autópálya kiépítésének szándékos késleltetése.

Nem beszélve az idegenforgalom fellendülésének akadályoztatásáról.

Az ország magyar nemzetiségű lakossága, ha nem gondolja át, mit is jelent az, hogy neki minél masszívabb képviselete legyen a parlamentben, azt nem csak, Ő de gyerekei és unokái fogják megszenvedni.

Lehet zászlót lengetve ordítani, de az csak az utcán hal el. Mert nem jut el a kívánság oda, ahova kellene, hogy eljusson.

A világ helyzete állandó változásban van. Most hogy Románia 2007-től az Európai Unió tagországa, ránk is vonatkoznak az Uniós törvények. Ezekkel tudni kellene, élni. Használjuk ki azt a lehetőséget, hogy a történelem a választási jogot kiharcolta az egyszerű polgár számára.

Nem élni egy ilyen lehetőséggel dőreség. A begubózás nem egészséges. Mennyire nem egészséges, mondok egy példát. Kína Mao Ce-tung vezetése alatt egy adott pillanatban bezárkózott. Olyannyira, hogy a világbajnokait nem engedte ki, a különböző nemzetközi megmérettetésekre. A világ ezt tudomásul vette, és kíniak részvétele nélkül, bonyolították le a mérkőzéseiket. Telt az idő, múltak az évek, és a kínai asztaliteniszezők megint kimehettek a versenyekre.

A világhírű játékosaik kikaptak. Ekkor kérdeztem Panet Vilmost (Románia leghíresebb asztali teniszezője volt a maga idejében), mi történt a kínaiakkal?

Válasza egyszerű volt: Amíg a kínaiak egymás közt játszottak, addig a világ asztalitenisz sportja köszönhető különböző ütőfelületek kialakulásának, fejlődött.

Nyitottaknak kell lennünk. Ami nem jelenti azt, hogy önmagunkban zárkózzunk. Igen is éljünk jogainkkal, ami minden embert a világon megillet. Ne mások, mi határozzuk meg, kik legyenek a vezetőink.

De ehhez el kell menni, szavazni.

Lehet pont a TE szavazatod, dönthet egy eljövendő, számodra is fontos kérdésben.

Végezetül talán még annyit elmondanék: soha életemben semmilyen pártnak, politikai szervezetnek nem voltam, és nem is vagyok tagja. De minden egyes alkalommal szavaztam.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,