Taxizzon is az OTL!

Taxizzon is az OTL!
Nagyvárad – Alighogy zrt.-vé alakult át a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL), máris érkeztek ötletek arra nézve, hogy mi mindent kellene még csináljon: például taxis szolgáltatást is nyújthatna, vetette fel Vasile Petrut helyi tanácsos.

A nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatot (OTL) zárt körű részvénytársasággá alakították át a tegnapi helyi tanácsülésen. E napirendi pont vitáján Vasile Petrut demokrata-liberális párti helyi tanácsos javasolta azt, hogy az OTL terjessze ki szolgáltatásait a Nagyvárad Metropolisz Övezetbe tartozó településekre is, és ezáltal küszöbölje ki azt a fejetlenséget, ami szerinte jelenleg az ingázó munkások utaztatásában tapasztalható. Válaszában Csuzi István elárulta, hogy a kereskedelmi társasággá átalakuló önálló ügyvitelű vállalatnak éppen az az egyik célkitűzése, hogy az egész Metropoliosz Övezetre kiterjessze szolgáltatásait, amit csak az új jogi személyiségként lehet megvalósítani. Ezt követően Sárközy Zoltán RMDSZ-es tanácsos és Vasile Petrut is szóba hozták a váradi taxis szolgáltatásokat, mindketten elégedetlenségüket fejezeve ki etekintetben. Petrut éles szavakkal bírálta a taxisokat, és javasolta azt, hogy az OTL terjesze ki szolgáltatásait a taxizásra is. „Azt szeretném, ha az OTL visszaadná a becsületét ennek a szakmának, és szeretnék ismét egyenruhás taxisofőröket látni Nagyváradon. Vegyen a vállalat öt Daciat lízingbe, és ha az első évben veszteséges is ez a tevékenység, akkor is megérné, mert meg kellene mutatni a jelenleg az utcán kocsikázó manelistáknak, akikből a jóérzés irmagja is hiányzik, és akik minden létező szabályt felrúgnak, hogyan is kell taxizni Nagyváradon. Én bérletet váltanék az OTL által üzemeltetett taxiszolgáltatásra!”  – heveskedett Petrut.
 
Még nem aktuális
Az ugyancsak demokrata-liberális Cristian Ile arra volt kiváncsi, hogy miért van szükség az említett módosításra. Válaszában Csuzi István kifejtette azt, amit a tanácsülés után lapunknak is megerősített: „a törvény kötelez arra, hogy átszervezzük a vállalat jogi formáját. A 92/2007-es törvény alapján a közlekedési szolgálatói engedélyeket csak a kereskedelmi társaságok újíthatják meg. Felhívtam a tanácsosok figyelmét arra is, hogy a 2011-ben esedékes, a Nagyvárad Metropolisz Övezet közszállítási szolgáltatására kiírt versenytárgyaláson nem tudnánk részt venni, ha nem lennénk kereskedelmi társaság. Amennyiben a metropolisz övezetre is kiterjesztjük szolgáltatásainkat, akkor az OTL regionális kereskedelmi közszállítóvá válik, és így pályázhat  uniós támogatásokra, míg helyi ügyvitelű vállalatként erre nem lenne jogosult. Folyamatban van továbbá egy kutatásfejlesztésre kiírt pályázat, amelyből mi is tudnánk forrásokat szerezni, viszont ehhez is szükséges a kereskedelmi vállalat státusz” – fejtette ki Csuzi. Arra a kérdésünkre, hogy miért csak most történik meg a változás, holott a vonatkozó törvény már három éves, Csuzi azt válaszolta, hogy 2008-ban volt egy tanácsosi határozat, mely kimondta, hogy a metropolisz övezetbe tartozó polgármesteri hivatalokkal együtt létesítik ezt a kereskedelmi társaságot. „Azóta viszont nem történt semmi ezügyben. Most azt a gonolatot támogattuk, hogy legyen csak nagyváradi ez a kereskedelmi társaság, de nyitva hagyjuk a kaput, hogy később, ha valamelyik polgármestreri hivatal társulni szándékozik hozzánk, akkor ezt megtehesse” – fogalmazott Csuzi. Az igazgató kifejtette, hogy e változással az OTL és az önkormányzat viszonya nem változik, ugyanis a zrt. egyetlen részvényese a helyi önkormányzat, és az alapszabályzat tiltja is azt, hogy a nagyváradi önkormányzaton kívül más is részvényesévé válhasson a cégnek. Megkérdeztük az igazgatót arról is, hogy mi a véleménye Vasile Petrutnak a taxiszolgáltatásra vonatkozó felvetéséről. Az igazgató elmondta, hogy az OTL prioritása civilizált közsállítást biztosítani, és csak azután lehet számításba venni a további ötleteket. „A taxizásról egyelőre amúgy is korai lenne beszélni, hiszen ennek anyagi háttere nincs biztosítva” – tette hozzá Csuzi. Az újsütetű zrt. egyébként 10.800.000 lejes alaptőkével kezdi meg tevékenységét.
Pap István
Címkék: , ,