Távol-Kelet és a magyarok kapcsolatáról

Távol-Kelet és a magyarok kapcsolatáról
Nagyvárad – Kádár József jogász hétfő délutáni előadásában többek között arról esett szó hogy a távol-keletiek büszkén vállalják a magyarokkal való rokonságukat. Ezt a rokonságot a magyar származású orientalisták is hirdetik.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat első előadója Kádár József jogász volt, aki a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének (PMNYE) meghívására tartott előadást az Ady Endre Líceum egyik osztálytermében. A Magyarokról a nagyvilágban című vetítéssel egybekötött előadás a tavalyi, hasonló témájú bemutató folytatása volt. A szép számú közönséget Szilágyi Ibolya, a nyugdíjas egyesület elnöke köszöntötte, majd Fleisz Judit aligazgatónő férje, Dr. Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek elnöke nevében mondott köszöntőt. Röviden szólt az egész héten át tartó rendezvénysorozat programjáról, majd az előadó vette át a szót. Közel két órás bemutatójáról elöljáróban elmondta:  vizsgálódásai elsősorban arra irányultak, hogy feltárja a távol-keletiek történelmi nézeteit a magyar nép őstörténetével kapcsolatosan.

Nyelv és történelem

Az előadásból kiderült: a távol-keletiek büszkén vállalják a magyarokkal való rokonságot és ezt a származást a magyar orientalisták is hirdetik. A magyar nyelv az ural-altáji nyelvcsaládhoz tartozik a koreai, a török, a mongol és a japán nyelvhez hasonlóan. A nagy távolság dacára is vannak hasonlóságok a két nyelv között, ugyanakkor az ősi építmények között is. Az őskorra jellemző dolmen kőtömbök Európában is megtalálhatóak, de legtöbb a koreai félszigeten található. Ezek hasonlatosak a Pannon síkságon gyakori kunhalmokhoz, melyek temetkezési helyek voltak. Ez helytelen elnevezés, hiszen ezen 2–3 ezer éves képződményeknek semmi közük a kunokhoz. Az előadó a koreai, valamint kínai történetírók nézeteit ismertette, miszerint a magyarok a Mandzsúriában élő Malgalok, illetve Mogherek leszármazottjai. A koreai népek szerint egyébként bolgárok is rokonaik, ők viszont az idők során nyelvet „váltottak”, mint az írek, magyarázta Kádár József, aki előadását képekkel, filmfelvételekkel is illusztrálta. A közönség sorából az előadás végén többen is elmondták, hogy a koreai történelmi szereplőket és a helyneveket a Silla királyság ékköve című népszerű sorozatból már jól ismerik.