Távol a gondoktól és a betegségtől

Távol a gondoktól és a betegségtől
Szatmárnémeti – A Hans Lindner Alapítvány idén először tábort szervezett az általa támogatott rákbeteg gyermnekek és szülei számára.

A Hans Lindner Alapítvány immár 6 éve indította el a Reménysugár programot, melynek célja rákbeteg gyermekek megsegítése. Jelenleg 50 gyerek szerepel programunkban, egész Erdélyből fordulnak hozzánk segítségért. A program érdekessége, hogy a Reménysugár–program kizárólag helyi támogatásokból tartja fenn magát. Idei terveink között szerepel a beteg gyerekek és családjaik nyári táboroztatása, melynek célja a gondok távoltartása és a betegség okozta problémák kiküszöbölése. Több ilyen tábort tervezünk.

Az első június 23 és 29 között került megrendezésre Sárospatakon, a sátoraljaújhelyi Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány szervezésében, amelyre alapítványunk is meghívást kapott. Ebben az élményterápiás táborban részt vettek onko–haematológiai ellátásban részesülő gyermekek és családjaik, Erdélyből 8 személy.

A táborban, mely medencével ellátott campingben került megrendezésre, rengeteg érdekes játék várta a gyerekeket. A következő tevékenységekben lehetett részt venni: üvegfestés, agyagozás, origami, graffiti, gyöngyfűzés, lovasbemutató, íjászat, késdobálás, lovaglás, strandolás, karkötőfonás. A legnagyobb sikere a sárkánykészítésnek volt és a rendőrkutyás bemutató is nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében. Sokat kirándultunk a környéken, esténként szalonnasütés és különböző labdajátékok szórakoztatták a résztvevőket.

Ez a tábor nagyon jót tett szülőknek, gyermekeknek egyaránt, kikapcsolódás, új élmények, ismeretek szerzése céljából. Jó volt megtapasztalni, hogy a családon belül újra együtt volt szülő és gyermek, egy hétig senki sem gondolt az otthon hagyott gondokra, orvosokra, ki nem fizetett gázszámlára, az idén be nem rakott befőttre. Önfeledt, valódi kikapcsolódásnak voltunk tanui, és örömmel nyugtáztuk hogy érdemes ilyen dolgokra odafigyelni, ezekért az emberekért ötleteket, időt, pénzt áldozni.

Terveink itt nem állnak meg, mert augusztusban következik egy második tábor a Nyugati Kárpátokban azoknak, akik nem tudtak az elsőbe eljönni, majd egy lizárólag a beteg gyermek tesóinak szervezett tábor Szlovákiában. Mi már alig várjuk, hogy újból örömöt szerezhessünk…