Távirányítók helyett szóval utasítható gyerekképű Toshiba-robot

Távirányítók helyett szóval utasítható gyerekképű Toshiba-robot
Akiknek elegük van az egyre bonyolultabban használható távirányítókból, azoknak egy gyerekképű beszélő robottal siet a segítségükre a japán Toshiba cég.

A felhasználónak nem kell többé memorizálnia, hogy melyik gomb mire való, elég emberi szóval megkérni az ApriPoco névre hallgató asztali robotot, hogy kapcsolja be ezt vagy azt a készüléket, a robot aztán a maga infravörös berendezésével intézkedik. A 21 centi magas kis robotot először meg kell tanítani. Ez úgy megy, hogy amikor a felhasználó megnyom a távirányítón valamit, például csatornát vált, akkor a robot nagy szemekkel megkérdezi, hogy “Most mit csináltál?”. A válasz és a távirányító infravörös jelzése közötti összefüggést megjegyzi magának. Legközelebb már elég szóban kérni a robotot, aki tudni fogja, hogy milyen infravörös jelet kell leadnia. Szóval irányítható berendezések már vannak a piacon, de azok olyanok, hogy a felhasználónak meg kell jegyeznie a gyári szóbeli parancsokat. Az ApriPoco viszont képes új szóbeli parancsokat megtanulni.

A gyártó abból indult ki, hogy sokakat idegesít, ha egy berendezés nem a megadott módon működik. Éppen ezért adtak a robotnak gyerekképet. A feltalálók szerint a felhasználók türelmesebbek lesznek a robottal szemben, és készek lesznek tanítani is őt. Kísérletekben ez a gyermeki kinézet nagyon jól bevált, főleg a 60 éven felülieknél, akik úgy érzik magukat, mintha az unokájukat tanítgatnák új szavakra.

A fejlesztők szerint az ApriPoco különbösen jól fog jönni az olyan idősebb emberek számára, akiknek nehézséget okoz a bonyolult háztartási elektronikai eszközök használata. A robot még csak kísérleti stádiumban van, de a Toshiba reméli, hogy hamarosan kereskedelmi forgalmazásra alkalmas szintre hozzák. De még nincs döntés, mikor kerül a robotkópé a boltokba.