Mystique Majorette

2020.05.12. 11:40

„Nekünk az idén teljesen kimaradnak a hagyományos versenyek”

Mint sokan mások, ők is az interneten keresztül, egy Zoom-csoportban próbálnak kommunikálni egymással, s átvészelni ezt az időszakot – nyilatkozta lapunknak Varga Friderika, a nagyváradi Mystique Majorette vezetője. Minden héten egyszer gyakorolnak, tekintettel arra, hogy a gyerekek most helyszűkében vannak, hiszen csak otthon edzhetnek.

Forrás: Facebook/Mystique Majorette 

Ciucur Losonczi Antonius

Nagyon magas botdobások gyakorlására nincs lehetőség, mivel egy tömbházi szobában a méretek miatt ez kivitelezhetetlen, viszont erőnléti mozgásokat és nyújtóedzéseket végezni, valamint balettezni tudnak. A lányok nagyon élvezik ezeket, és ők már ahhoz a generációhoz tartoznak, melynek nem okoz különösebb problémát a számítógép használata. Ugyanakkor szeretnek is mozogni, mert legalább addig sem unatkoznak. Így vannak tehát kapcsolatban egymással, s most már figyelik azt is, hogy mi lesz május 15. után. Hátha a sportélet is ébredezni kezdhet Csipkerózsika-álmából, „bár úgy tűnik, hogy nekünk, sportolóknak egyelőre nem sok minden adatik meg. Kicsit bosszankodom is miatta, de hát ez van” – fogalmazott a Mystique Majorette alapítója.

Mint megtudtuk, a legnagyobb szívfájdalmuk, hogy elmaradt az idei világbajnokság. Ez a hollandiai Eindhovenben lett volna megszervezve húsvét előtt, április 8–10. között, és a hét kijutott romániai versenyző közül kettő nagyváradi, Kreiner Tímea és Bereczki Alexa. Noha szinte az utolsó pillanatig kivártak a döntéssel, természetes, hogy a szervezők végül nem mertek kockáztatni, hiszen egy nagy volumenű eseményről lett volna szó, és az egészség mindennél fontosabb. Ezért jövőre halasztották, de kérdés persze, hogy jövő tavasszal nem jön-e egy újabb járvány, ami miatt ismét el kell halasztani. Amúgy minden el volt intézve, az utazástól kezdve a szállásig, beleértve a pénzügyi hátteret is, hiszen, bár nagy dicsőség, egyáltalán nem olcsó mulatság részt venni egy ilyen megmérettetésen. A koronavírus azonban sajnos közbeszólt, s ráadásul pechjükre pont azt a repülőgépjáratot, mellyel kiutaztak volna, nem törölték, ezért még abban sem reménykedhetnek, hogy legalább a jegyek árát visszakapják. Emellett más pénzátutalásokat is eszközöltek, ami hiábavaló fáradságnak bizonyult. Arról nem is beszélve, hogy még ha jövőre meg is lesz tartva az elmaradt világbajnokság, Kreiner Tímea akkor végzős egyetemista lesz, vagyis nem fog tudni annyira behatóan foglalkozni a menettánccal, neki most lett volna igazán esélye dobbantani. Mazsorette-világbajnokságokat egyébként kétévente szerveznek, ehhez elsőnek kell lenni a nemzeti bajnokságon, majd a nemzetközi selejtezőn ott kell lenni az első ötben, illetve az Európa-bajnokságon be kell jutni a legjobb tíz közé.

Az országos bajnokság sem lesz megtartva, akárcsak egy szerbiai nemzetközi verseny, hiszen az is június végén lett volna. Jelenleg amúgy főleg kisebb lányokkal foglalkozik Varga Friderika, akiknek a felkészítését tavaly ősszel kezdte, így félő, hogy mindent elölről kell majd kezdenie a botforgatástól kezdve a spárgázásig, hiszen a test is felejt, annyi vajmi kevés, hogy egy héten egyszer, nagy nevetések közepette virtuálisan találkoznak.

Jó hír viszont, hogy néhány hét múlva, június 7-én szerveznek online egy nemzetközi versenyt, melyen részt lehet venni tagságtól függetlenül, tehát teljesen mindegy, hogy melyik világszervezetnek a tagja valaki. „Olyan ez, mint egy összefogás mazsoretteknél, végre egyszer megtörténik az, hogy teljesen mindegy, hogy hol tanulsz, hol táncolsz és a világ melyik végén vagy, jöhetsz és nevezhetsz. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan tudunk rá felkészülni, de megbeszéltük a gyerekekkel, hogy ha már egyik verseny sem lesz megtartva hagyományos módon, legalább erre benevezünk” – magyarázta Varga Friderika.

Jelenleg tizenhatan alkotják a Mystique Majorettet, a legkisebb tagja ötéves, a legnagyobb huszonegy. A gyermeknapon lesz 17 éve annak, hogy megalakult az „őscsoport”, s ezt azért szeretnék valamiféleképpen megünnepelni. Szerencsére Varga Friderika kertes házban lakik, így egy kis szabadtéri „dobálással”, a hatályban levő rendelkezések betartásával azért megemlékezhetnek az évfordulóról.

Borítókép: a Mystique Majorette táncosa, Mészáros Brigitta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában