Tavasz fele költözhet a Körösvidéki Múzeum

Vége felé közeledik a Körösvidéki Múzeum új székhelye körül húzódó „hétéves szappanopera”
Vége felé közeledik a Körösvidéki Múzeum új székhelye körül húzódó „hétéves szappanopera”
Úgy tűnik, vége felé közeledik a Körösvidéki Múzeum új székhelye körül húzódó „hétéves szappanopera”: ha minden jól megy, pár hónapon belül költözhet az intézmény, közölte csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök.

Az előzmények 2009-ig nyúlnak vissza, akkor dőlt el, hogy a múzeumnak új székhelyre van szüksége, s ugyanabban az évben szervezték meg a versenytárgyalást, melyet a Selina nyert meg. A projekt értéke 58 millió lej volt, s tizennégy hónap állt a cég rendelkezésére ahhoz, hogy befejezze a felújítást, ismertette a „történelmi adatokat” a tegnapi sajtótájékoztató során Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök, aki, mint mondta, az utóbbi hetek folyamán igyekezett minél alaposabban feltérképezni a történteket. Az első meghosszabbítás nyomán a határidő 2010. június 30-a lett, s ezt a dátumot azért is érdemes megjegyezni, mert ettől kezdve az égvilágon semmilyen munkálat nem zajlott az új székhelyen. Eltelt hat év, azóta perek, cirkuszok sokasága pergett le, de ezek eredménye mindössze hatalmas iratpaksaméta, semmi egyéb.

Kezdik a munkát

Az utóbbi négy év során több alkalommal is megpróbálták folytatni a közbeszerezési procedúrát, mindahányszor sikertelenül, a tanácselnök szerint egyszerűen túl kevés energiát fektettek abba, hogy lendítsenek a dolgokon. Legutóbb idén tavasszal zajlott versenytárgyalás, mely ismét sikertelen lett – az ügyet ebben az állapotban vette át az új tanácselnök.

Pásztor Sándor elmondta: parancsnokságot hozott létre, melynek egyik feladata az volt, hogy hét napon belül ítélje oda a munkálatokat egy cégnek, amit sikerrel is teljesített. Hat ajánlat érkezett, ezek közül a szatmári Euras Kft. feltételeit találták a legkedvezőbbnek. A cég, mely mintegy tíz évvel ezelőtt a nagyváradi színház épületének felújítását végezte, a tervezettnél körülbelül 15 százalékkal olcsóbban vállalta fel a fennmaradó munkálatok elvégzését, azaz a 7,3 millió lej helyett közel hatmillió lejért.

Az utóbbi hetek során amúgy „hihetetlen dolgokra derült fény” – ezek egyike az, hogy hat éve a megyei tanácsnak nem sikerült véghezvinnie a múzeum épületének átvételét, részletezte a tanácselnök. „Nem állítom azt, hogy ez nem állt az érintettek szándékában, tény, hogy 2012-ben is született egy megyei tanácsi határozat erről, de végül csak nem történt semmi” – mondta Pásztor Sándor. Ennek egyik következménye az, hogy a Selina nem kapta vissza a letétbe helyezett húszmilliárd lejes garanciát, ezenkívül biztosították az ingatlan őrzését, akkor is, ha nem folyt ott semmi munka.

Tavasz fele

A tanácselnök elmondta: öt napon belül megtörténik majd a tárgyi átvétel, jelenleg gőzerővel zajlanak a megbeszélések, készülnek az iratok. Augusztus 8-tól pedig elkezdődik a munka. Az Eurassal történt megegyezés szerint az eredeti nyolc hónapról a leadási terminust hat hónapra sikerült csökkenteni, úgyhogy tavasz fele meg is történhet a költözés. Persze az ügy jogi szempontból folytatódik, „a szappanopera nem ér véget teljesen”, de legalább meglesznek a feltételek arra, hogy a múzeum az új székhelyre költözhessen. Egyelőre a régi bútorokkal, melyeket egy másik projekt keretében, fokozatosan cserélnek majd ki.

Kellemes meglepetés

Amúgy a múzeum új székhelye kellemes meglepetés volt számára, tudatta a tanácselnök. A felújítás 80 százalékban megtörtént, s az új székhely nemcsak szép, de jó állapotban is van. Európai modell szerinti tágas kiállítótermek és irodák találhatók ott, „Chiriac igazgató úr irodája mellesleg akkora, mint egy kisebb konferenciaterem”, részletezte a tanácselnök. A főbejárat és a földszinti előcsarnok még nem készült el, viszont a fűtőberendezés legnagyobbrészt megvan, az elektromos rendszer is, a világítótestek közül ugyan nincs mindegyik felszerelve, de raktáron vannak, a lift is elkészült – igaz, hat év alatt olyan nagy mértékben változtak az előírások, hogy tíz-tizennégy ezer eurót kell szánni arra, hogy megfeleljen az új uniós előírásoknak. A márványpadlózat megvan, viszont a másfajta padlóburkolatok hiányoznak, a klímaberendezéseket, a vészjelzőket, a belső telefont és a kábeltelevízió-rendszert szintén fel kell szerelni. A vízvezeték-rendszert és a fűtőberendezést pedig ellenőrizni kell, szakaszonként, ami türelemmunka lesz. „Ne higgyék, hogy nincsenek gondok, hatvan problémát is azonosítottunk, de mindegyik megoldható” – jegyezte meg Pásztor Sándor, aki azt is elmondta: mindent megtett azért, hogy ezt a versenytárgylást ne óvják meg, s ne késlekedjenek a munkák.

Határidő

A múzeum új székhelyének kérdését azért is sürgősen meg kell oldani, mert a püspökségnek az elkövetkezendőkben nem áll szándékában több hónapos időszakokra meghosszabbítani a Barokk Palota bérbeadására vonatkozó szerződést, mondta el Pásztor Sándor. Mint arról beszámoltunk, mivel az épület egy részére vonatkozóan a püspökség rehabilitációs projektet nyert meg, a múzeumnak július végéig ki kell költöznie néhány földszinti teremből, ezek helyett újakat kapott a palota másik szárnyában, illetve a Traian Lalescu és a Berzei utcák kereszteződésében lévő épület földszintjét is elfoglalhatja. A bérleti szerződést legutóbb augusztus végéig hosszabbították meg.

Neumann Andrea