Tavaly több mint ötszáz magyar gyerek született Biharban

Duna Sándor, a Bihar Megyei Lakosságnyilvántartó Hivatal igazgatóhelyettese
Duna Sándor, a Bihar Megyei Lakosságnyilvántartó Hivatal igazgatóhelyettese
A nem hivatalos adatok szerint tavaly Nagyváradon 3858 román, 516 magyar és 818 roma nemzetiségű gyermek született. Hivatalosan az újszülöttek nemzetiségi és vallási hovatartozásáról nem vezetnek statisztikát. Az elmúlt évben Nagyváradon 5584 születési bizonyítványt állítottak ki.

A Bihar Megyei Lakosságnyilvántartó Hivatal adatai szerint tavaly Bihar megyében 6905 gyerek született, közülük 5325 gyermek szülei Bihar megyei illetőségűek és külföldön is született a tavaly 1580 gyermek, akiket Romániában Bihar megyében vettek nyilvántartásba. Az elmúlt évben Nagyváradon 5584 születési bizonyítványt állítottak ki, de ez nem azt jelenti, hogy ennyien is születtek a városban 2018-ban, ugyanis, mint arra Gheorghe Seica, a nagyváradi lakosságnyilvántartó hivatal vezetője felhívta a figyelmet, egy nemrég hatályba lépő törvény értelmében a világ bármely országából érkező polgároknak kérésre kiállítanak az ország megyeszékhelyein anyakönyvi iratokat. Gheorghe Seica a Bihari Naplónak elmondta, hogy ezzel a lehetőséggel főként az ukrán vagy moldáv állampolgárságú személyek élnek, akik megszerezték, vagy visszaszerezték román állampolgárságukat, és nekik romániai születési bizonyítványt állítanak ki. Tavaly 744 külföldi állampolgárnak állítottak ki Nagyváradon születési bizonyítványt, ami azt jelenti, hogy Nagyváradon a tavaly valójában csak 4840 gyermek született. Az adatok szerint tavaly 2919 fiút és 2665 lányt regisztráltak a megyeszékhelyen, de ez a számadat magában foglalja a már említett 744 külföldi kérelmezőt is. Ha tehát pusztán a váradi születések számát vesszük alapul, akkor nagyságrendben meggyezik ez az adat az egy évvel korábbival, 2017-ben ugyanis 5077 születési bizonyítványt állítottak ki Nagyváradon, de ebből 339 esetben külföldön kiállított születési bizonyítvány átírásáról volt szó.

Nemzetiségi hovatartozás

Gheorghe Seica hangsúlyozta, hogy a tavaly kevesebb mint kétezer váradi illetőségű szülőnek született gyermeke Nagyváradon, hiszen sok vidéken élő anya is Váradra jön szülni, illetve vannak váradiak, akik máshova, esetünkben főként Magyarországra mennek szülni. Bár az újszülöttek nemzetiségi hovatartozásáról nem vezetnek hivatalosan statisztikákat, mindazonáltal Gheorghe Seica kifejtette, hogy a Váradon született gyerekek közül 3858 volt román, 516 magyar és 818 roma nemzetiségű. Ezek között az adatok között már szerepelnek olyan személyek is, akik nem itt születtek, hanem Váradon kértek születési bizonyítványt. A hivatalvezetőtől megtudtuk, hogy a tavaly 3449 elhalálozást regisztráltak, ez a szám 2017-ben 3316 volt. De ebben az esetben is érvényes az, ami a születések vonatkozásában: sokan más településeken laktak azok közül, akik végül nagyváradi kórházakban hunytak el. Seica végezetül elárulta, hogy a tavaly 1674 házasságot kötöttek Nagyváradon, 2017-ben ez a szám 1564 volt.

Más statisztika

A helyi lakosság-nyilvántartók az adott településen születő gyermekek számát veszik alapul, tehát azt, hogy hány személynek állítanak ki születési bizonyítványt, ezzel szemben a megyei lakosságnyilvántartó és a statisztikai hivatal számára az anya lakcíme a mérvadó a gyermek születésének nyilvántartásba vételekor. Ez azt jelenti, hogy az anya bárhol is szülte meg gyermekét az országban vagy akár külföldön, a hivatal a például váradi bejelentett lakcímmel rendelkező anyuka újszülöttjét is nagyváradiként regisztrálja. Duna Sándor, a Bihar Megyei Lakosságnyilvántartó Hivatal igazgatóhelyettese a Bihari Naplónak elmondta, hogy a megyei lakosságnyilvántartó hivatal az anya lakhelye szerint közvetíti az újszülöttekre vonatkozó adatokat a statisztikai hivatalnak. A külföldön szülő romániai állampolgárságú anyáknak kötelességük lejelenteni a romániai hatóságoknak azt, hogy gyermeket szültek, ha ezt nem teszik meg, akkor az újszülött nem kerül bele a nyilvántartásba. Egy külföldön szülő nő az ottani romániai külképviseleten is kérheti gyermeke romániai anyakönyvezését, ugyanezt itthon csak a lakcíme szerinti anyakönyvi hivatalnál kérheti. A gyermek külföldi nyilvántartásba vétele esetén a születési bizonyítványon nem szerepel a gyermek anyjának itthoni lakcíme, és a hazai közigazgatási egység helyett a külképviselet fog szerepelni, mint a dokumentum kiállítója. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken bejelentett gyerekeket statisztikailag nem rendelik hozzá egyetlen romániai közigazgatási egységhez sem. Duna Sándor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a szülő akkor is anyakönyveztetheti Romániában gyermekét, ha már nincs itteni lakcíme, ez esetben az utolsó romániai lakcíme szerinti lakosság-nyilvántartónál kell ezt kezdeményeznie.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .