ERDON Helyi hírek

2010.04.27. 09:29

Nagy érdeklődés, kellemes koncert

<p>Nagyvárad - A vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott a Bihari Református Egyházmegye Kálvin kórusának hétfő esti bemutatkozó koncertje iránt.</p>

Hétfő este hét óra körül már érzékelni lehetett azt, hogy a nagyváradi Lorántffy Központ kiállítóterme szükös helyszín a Kálvin kóruskoncertjéhez, hiszen csak jöttek, jöttek az érdeklődők, akik már a pótszékeket is elfoglalták, és már állni is alig lehetett a teremben. Még szerencse, hogy a központ mellett ott van az olaszi református templom, és az est szervezői is gyorsan meghozták a kialakult helyzetből adódó megfelelő döntést: megkérték az érdeklődőket, hogy vonuljanak át a templomba. Itt aztán már kényelmesen elfért a mintegy kétszáz hallgató, ahol az akusztika is job, mint a Loránttfy központ kiállítótermében. Veres-Kovács Attila olaszi lelkipásztor, el is mondta bevezető beszédében, hogy általában a hívek szoktak kicsinyhitűek lenni, de íme, ezalkalommal a papok mutatkoztak annak, hiszen meg sem fordult a fejükben az, hogy annyi érdeklődő jön el a Kálvin kórus bemutatkozó koncertjére, hogy a kiválasztott helyszín kicsinek fog bizonyulni. Ezután a kórus történetét ismertette röviden, elmondva, hogy közel két évvel ezelőtt merült fel annak gondolata, hogy lelkészekből álló énekkar alakuljon. Az ötletet nagyon hamar a megvalósítás követte, így immár tizennyolc hónapja létezik a Kálvin kórus.
A hétfő esti nyilávnosság előtti bemutatkozó hangversenyen tizenhét énekkari szám hangzott el a programban, melyet öt kategóriába csoportosítottak. A koncert zsotárfeldolgozásokkal kezdődött, majd a karácsonyi ünnepkörhöz köthető vegyeskari műveket hallgattunk meg. Ezt követte a húsvéti ünnepkörhöz köthető énekek előadása, majd a pünkösdi ünnepkör dalai következtek, végül pedig a gondviselésről és az örök életről szóló énekek csendültek fel. Az előadott kórusművek között megtalálhatók voltak a klasszikusok, J.S. Bach, Handel és Praeotorius kórusművei is, de a leggazdagaabb válogatást magyar szerzők - például Halmos László, Bárdos Lajos, Berkesi Sándor, Draskóczy Zoltán stb. - műveiből nyújtotta a Kálvin kórus. És hogy a siker teljes legyen, a közönség vastapssal jutalmazta az előadást, amelyet egy ráadásszámmal háláltak meg a kórus tagjai. A koncert végén Mikló Ferenc esperes köszöntötte a vegyeskart, és annak vezetőjét, Lukács Piroska Angélát, majd pedig a meghívottak szeretetvendégség keretében ünnepelték a nagysikerű koncertet.
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!