Értékes könyv

2021.06.17. 18:00

Ősnyomtatvány a Nagyváradi Egyetem tulajdonában

Értékes könyv, úgynevezett incunabulum, vagyis ősnyomtatvány tért „haza” a Nagyváradi Egyetemre: az 1498-ben, kiadott széljegyzetekkel ellátott Bibliát egy évig tartó restaurálása után került ismét az egyetem könyvtárába. Ősnyomtatványnak nevezik az olyan könyveket, amelyeket 1500 előtt nyomtattak. „Az ősnyomtatványok, a régi könyvek, illetve a különleges kollekciók jelentik egy könyvtár értékét” – véli Daniela Bar, a Nagyváradi Egyetem könyvtárának beszerzésért, feldolgozásáért és katalogizálásért felelős vezetője.

A szóban forgó bibliát 1498-ban adta ki Johann Froben és Johann Petri Bázelben, az ősnyomtatvány bibliatudósok széljegyzeteivel, bibliamagyarázataival ellátott. A szöveget az a Sebastian Brant (1457 – 1521) gondozta, aki leginkább A Bolondok hajója (Das Narrenschiff) alkotásáról vált híressé, könyvét ugyanis még életében lefordították latinra, franciára és holland nyelvre is. Az ősnyomtatvány restaurálása hosszú folyamatnak bizonyult, a több mint ötszáz éves kiadvány szennyeződésektől való megtisztítása négy hónapot vett igénybe, Cristina Petcu restaurátor, a Román Nemzeti Múzeum szakértőjének munkáját ez év elején pedig egy június 4-ig tartó restaurálás követte. A munkálatok során az idő- és szúette lapokat, illetve a teljesen levált könyvgerincet, a bőrből készült, virágornamentikával díszített borítót is restaurálták, újrakötötték a könyvet.

Az ősnyomtatvány legjobb feltételek közötti tárolása érdekében megtisztították a biblia tárolódobozát, illetve egy speciális szekrényt is vásároltak, amelyben megfelelő körülmények között tudják elhelyezni – mondta el Florica Ujoc könyvtárigazgató. Az 1967-ben, egy kolozsvári régiségkereskedésből vásárolt könyv jelenlegi értéke 20.000 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában