Tashi Phuntsok Háromszéken: tisztelet Kőrösi Csoma Sándornak mindazért, amit a tibeti népért tett

Tashi Phuntsok, a Dalai Láma uniós képviselője
Tashi Phuntsok, a Dalai Láma uniós képviselője
Kőrösi Csoma Sándor céltudatossága, áldozata, kitartása inspiráció számomra a munkámban, ő egy utat próbált megnyitni Tibethez, a tiltott területhez – fogalmazott Tashi Phuntsok Csomakőrösön, ahol április 8-án csatlakozott az emlékező közösséghez a Kőrösi Csoma Sándor Napok rendezvényein – tájékoztat az RMDSZ által az AGERPRES hírügynökségnek hétfőn küldött közlemény.

Tashi Phuntsok, a Dalai Láma uniós képviselője és munkatársa, Rigzin Choedon Genkhang Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására érkezett Erdélybe. Pénteken Kolozsváron, majd szombaton Háromszéken tett látogatást.

Gyerő József kovásznai polgármesterrel közösen szombat délelőtt megnyitották a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást a helyi Tourinfo irodában.

A közlemény szerint Tashi Phuntsok köszönetet mondott azért, hogy a székelyföldi magyarok érdeklődnek a tibeti ügy iránt, őszinte tiszteletük jelképeként pedig fehér sálat nyújtott át a város elöljárójának. A Dalai Láma nagykövete Kovásznáról Csomakőrösre utazott, ahol részt vett a református templomban megtartott istentiszteleten, az azt követő megemlékezésen és koszorúzáson, valamint a Csoma-emlékház megnyitóján is.

‘Hagyományos tibeti népviseletben érkeztünk, mert úgy gondoltuk, hogyha ma Kőrösi Csoma Sándor lát bennünket, ha tudja, hogy a szülőfalujában vagyunk, itt emlékezünk rá, akkor biztosan örül annak, hogy olyan viseletben láthat, amilyennel éveken át Tibetben is nap mint nap találkozott. Mi így próbáljuk kifejezni köszönetünket mindazért, amit a tibeti népért tett’ – fogalmazott Tashi Phuntsok a csomakőrösi református templomban.

Mint mondta: az a tudás, amit Kőrösi Csoma Sándor megosztott a világgal Tibetről, azért volt értékes, mert akkoriban ritkán tudott valaki a Himalája által védett területre bemenni. ‘Ma már nem a hegyek jelentenek akadályt, ma egy rendszer jelent akadályt a Tibet fele vezető úton, de arra biztatom a romániai magyarokat, hogy legyenek büszkék elődjükre, és legyenek Önök is kíváncsiak, tanuljanak minél többet Tibetről és az emberi jogok ottani helyzetéről’ – hangsúlyozta.

Sógor Csaba a csomakőrösi megemlékezésen elmondta, hogy a tibetiek ügye olyan emberi jogi kérdéseket vet fel, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. ‘Romániai magyarként megértjük és át tudjuk érezni a tibeti nép helyzetét, még akkor is, ha mi nem éltünk át akkora tragédiákat, mint ők. Amikor az Európai Parlamentben Tibettel, a Dalai Láma küldetésével foglalkozunk, kicsit önzőek is vagyunk, mert megpróbálunk közben a saját ügyünkért is harcolni’ – hangsúlyozta a közlemény szerint az európai parlamenti képviselő.

A rendezvény zárásaként az emlékház avatójánál átadták az idei Kőrösi Csoma Sándor emlékérmet is, amelyet Irimiás Balázs építész kapott. Ő az, aki kezdeményezte az indiai Zanglában Kőrösi Csoma Sándor egykori szobájának megőrzését és felújítását, amelyen több száz önkéntessel dolgozott együtt.

www.agerpres.ro