Tartsd magad, nemzetem!

Népviseletbe öltözött diákok a tóti kultúrház színpadán
Népviseletbe öltözött diákok a tóti kultúrház színpadán
Bihar megye – A címbeli felszólítás a tóti ifjúság ajkáról hangzott el március 16-án, és az 1848-as forradalom emlékének méltó megünneplésére szólították fel a község lakosait.

 

 

Kíváncsi tekintetek várták a fáklyás menet érkezését a Művelődési Ház előtt, a gyerekek felemelt fővel vezették az érdeklődőket és Vincze Nándor polgármestert az ünnepi előadás színhelyére. Megelevenítve a Nemzeti Színház előtt történteket, az I.-IV. osztályosok elénekelték a Nemzeti dalt, majd elhangzott a 12 pont is. Nagy Renáta tanítónő köszöntő beszédében kiemelte az ünnep fontosságát, s azt, hogy a magyarság méltó a fennmaradásra. Vincze Nándor polgármester és Pugna Monica igazgatónő is köszöntötték a jelenlévőket. A gyermekek hozzájuk közel álló versekkel, dalokkal örvendeztették meg a közönséget, meglepetésül pedig egy Tótival kapcsolatos történetet játszottak el.

 

Történelmi előadás

 

Mészáros Zoltán író, Tóti büszkesége, ugyanis a Falu a Réz-hegység lábánál című kismonográfiájában arról számol be, hogy a szabadságharc leverése után a Szent Koronát menekítő csapatok Tótiban is letáboroztak, és itt töltöttek egy éjszakát. Ezt a történetet dolgozta fel és vitte színpadra a negyedikesek tanító nénije, Hasznosi Beáta. A dalok előadásával egy időben Kiss Melinda tanítónő vetítés által Ópusztaszerre, a Feszty-körképhez kalauzolt el bennünket. A kicsik a záróénekre mezőségi táncot táncoltak. Ezt követően az V.-VIII. osztályos tanulók léptek színpadra, mely megtelt fiatalsággal, élettel Bakó Vera magyartanárnőnek, és Sólyom Judit történelem szakos tanárnőnek köszönhetően, utóbbi 24 lánynak varrt népviseletet két hónapon keresztül! A polgármester a Himnusz eléneklése után megköszönte a tanároknak/tanítóknak a színvonalas előadást, a diákoknak az igyekezetet, a szülőknek a megtisztelő figyelmet.

Nagy RenátaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .