Tartja a határidőket az APIA

Tartja a határidőket az APIA
Szatmár megye – Az állategészségügyi nyilvántartás hiányosságai miatt a szarvasmarhatartók 60, a juhtenyésztők 90 %–a késve kapja meg a darabszámra folyósított szubvenciót. Januártól javulhat a helyzet.

Szeptember első napjaiban megkezdte a tejminőségi szubvenció folyósítását a Szatmár Megyei Támogatás–folyósítási és Intervenciós Ügynökség és mára a kérvényezők 98 százaléka bankszámláján van a támogatás — nyilatkozta érdeklődésünkre Viorel Pintea az APIA megyei kirendeltségének igazgatója. A kifizetett támogatás az év második évnegyedében a gyáraknak eladott tejre vonatkozik, mert az év első három hónapjára illetve a 2006–os év októbertére–novemberére vonatkozó támogatást már korábban kézhez vehették a gazdák. Csak érdekességképpen említjük meg, hogy a januárt, februárt és márciust magában foglaló első évnegyedben eladott tejre 414 kérvényt nyújtottak be (április folyamán) a gazdák, míg a második évnegyedben leadott tejre már 1445 állattartó kérvényezte és 98 %–a kapta meg ezekben a napokban 1 millió 400 ezer lej összértékben a tejminőségi prémiumot, amely, mint ismert, 30 bani literenként a minőségi követleményeknek megfelelő tej esetében. Itt említjük meg, hogy a harmadik évnegyedben leadott tejre októberben kell a tejminőségi támogatást kérni.

A darabszámra is fizetik
Problémák adódtak azzal az 5436 kérvénnyel, amelyet a május 15–i, majd további két héttel meghosszabbított határidőig a darabszám szerinti támogatésrt nyújtottak be a szarvasmarhatartók illetve a juhtenyésztők. Nagyon sok esetben az eladott jószágra mind az eladó, mind a vevő benyújtotta az igénylést, mert az állat január 31–én nem volt átírva az új tulajdonos nevére. Mint ismert, az átiratás és a számítógépes regisztráció a körzeti állatorvosok feladata, de az orvosok, egyrészt a tetemes terepmunka miatt idő hiányában nem tudják az állatnyilvántartást naprakész állapotba hozni, másrészt a január 31–i állatlétszám–kimutatás napja (emlékeztetőül: a támogatásra az jogosult, aki január 31–én legalább 3 szarvasmarhával rendelkezett) csak márciusban vált ismertté. Igy az 5436 kérvénynek, amely 34 030 szarvasmarhára vonatkozik, csak mintegy 40 %–át lehetett elsőre elfogadni a támogatás–folyósítási ügynökségnek. Az elfogadott mintegy 1500 kérvény 80 %–ára az APIA már átutalta a gazdák bankszámlájára a darabonkénti 240 lejes támogatást, további 2500 kérvényező az elkövetkezendő napokban kapja meg a szubvenciót, s a legproblémásabb további kb. 1000 jogosult pedig az év végig számíthat a támogatás folyósítására. A 460 juhosgazda 89 500 juhra igényelte a támogatást, de 90 %–uk állománykimutatása rendezetlen, így csak az év végén számíthatnak a pénz folyósítására.

Bódi Sándor