Tartható az átadási határidő, lényegében kész az új híd

Fotó: Alexandru Nițescu
Fotó: Alexandru Nițescu
Még nem adták át, sőt, ragaszkodnak ahhoz, hogy a december 1-jei román nemzeti ünnepen és centenáriumon adják át, és ez sikerülni is fog: ugyanis lényegében készen van a legújabb váradi híd.


Nincs megnyitva a forgalom előtt, de gyalogosok és kerékpárosok már használják: át lehet menni már az új váradi közúti hídon, sőt, légyegében az egész konstrukció készen van. Tegnap délben a helyszínen megerősítették ezt lapunknak a létesítmény építői is. Mint mondták, tulajdonképpen befejezték az egészet, még az utolsó simítások vannak hátra. És valóban: már a híd maga is használható, a felhajtó részek is megvannak, az aszfaltréteg is teljes. Még főként festési munkálatok vannak hátra. Ott jártunkkor azonban épp senki nem dolgozott, mivel esett az eső. Néhány gyalogos és kerékpáros viszont már most áthaladt a hídon, meg-megállva, szemlélve annak elemeit, pedig mindkét végén ott van még a lezárást jelző tábla és mobilkerítés.

Szélesebb a réginél

Még 2017 márciusának végén fogadta el a váradi tanács a Sebes-Körös feletti közúti híd építésének terveit, amely létesítmény a Csillagos híd helyén van immár. Az új híd szélesebb a réginél. A két közúti sávos hidat két oldalról két fémív tartja, az egyenként három méter széles gyalogos és biciklis sávok a fémíveken kívül húzódnak, az íveken belül pedig a két közúti sáv halad. Mindkét parton nyolc-nyolc tartóoszlopot fúrtak tizenöt méter mélyre, ezek tarják a fémíveket, amelyek a híd súlyát viselik. Várhatóan a terveknek megfelelően, azaz december 1-jén avatják majd fel. Ilie Bolojan polgármester már a projekt megindításakor hangsúlyozta, hogy ez része a belvárosi mobilitás előmozdítását szolgáló nagyobb tervnek, mely magában foglalja egy parkolóház építését a Voința sporttelepen, a gyalogos övezet bővítését a Bémer téren, és a parkolóhelyek számának csökkentését a központban, például az Úri (Ciorogariu) és a Szaniszló (Eminescu) utcákban. Egyébként alig adják át, nemsokára már nem ez lesz a legújabb híd Váradon. Ugyanis további is épül. Igaz, az nem gépjárművek számára készül, hanem gyalogosoknak és bicikliseknek építenek hidat a Hilton szálló és a váradi vár közötti térségben, 10.978.253 lejből.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,