Tartalmas táborozás Hadadon

Tartalmas táborozás Hadadon
Szatmár megye – A Kölcsey Ferenc Alapítvány támogatásával egy hetet töltöttek Hadadon a gimnázium középiskolás diákjai, ahol csapatépítő foglalkozásokon vettek részt, agyagoztak, nemezeltek, bebarangolták a települést.

Gazdag élményekkel tértek haza a Kölcsey Ferenc Főgimnázium azon diákjai, akik az elmúlt hetet Hadadon töltötték. Az 1995-ben megalakult Kölcsey Ferenc Alapítvány a diákok anyagi támogatását, előmenetelük, szellemi fejlődésük gyarapítását tűzte ki legfőbb céljai közé. Az alapítvány minden nyáron ingyenes táborozást biztosít a szerényebb szociális körülmények között élő tanulók számára. Az idén a hadadi Wesselényi-Degenfeld kastélyt választották a tábor helyszínéül, ahol 23 középiskolás diák két tanáruk kíséretében tölthetett el egy emlékezetes hetet. Az eklektikus, 19. század végén épült kastély, és a körülötte lévő park évszázados fáival önmagában is lélekemelő helyszín, nem beszélve a tövisháti település festői környezetéről, a zöld minden árnyalatával, az erdővel borított szelíd dombokról. A diákok több kirándulást is tettek a faluban és környékén, miközben megismerhették a település történetét, műemlékeit. A dombokra épült falu Szatmár megyében egyedi hangulatot áraszt évszázados fáival, műemlékeivel, német stílusban épült házaival. A diákok felmásztak a dombra az egykori vár maradványaihoz, megtekintették a templomokat, meglepve hallgatták, hány féle vallási felekezet található a községben, számolt be egyik kísérő tanáruk, Sárándi Annamária biológia tanárnő.

Csapatépítés, nemezelés

A szervezők gondoskodtak a diákok lelki és szellemi épüléséről is, hiszen a napok beosztott program szerint zajlottak. Az első három napon Márk-Nagy Ágota vezetésével közösségfejlesztő, csapatépítő játékokon vettek részt a gyerekek, miközben alkalmuk nyílt egymást jobban megismerni. A korosztályukat foglalkoztató problémákat játszották el, próbára téve színészi képességeiket, kreativitásukat. A következő három napon kézügyességüket fejleszthették, Nezezon Enikő vezetésével fantáziájuk szerint formálták az agyagot, majd a nemezelés alapfogásaival ismerkedtek. A festett gyapjúból saját ízlésük szerint keverve a színeket, karkötőt, hajba való díszeket, labdát készítettek. A táborban eltöltött egy hét élő példája annak, hogy a megyében is vannak különleges, felfedezésre érdemes helyek, ahol tartalmasan el lehet tölteni az időt.

Pándi Annamária

Címkék: , ,