Tartalmas és emlékezetes debreceni kirándulás

Tartalmas és emlékezetes debreceni kirándulás
Nagyvárad – A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete szerdán kirándulást szervezett a debreceni Modem művészeti központban november 16-ig megtekinthető Az igazi da Vinci elnevezésű kiállításhoz.

Szerda reggel borús, esős időben gyülekezett a nagyváradi Kossuth utcai parkolóban az a száz idős ember, aki úgy döntött, hogy részt vesz azon a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesület által szervezett kiránduláson, melynek célállomása a debreceni Modem művészeti központban megtekinthető Az igazi da Vinci elnevezésű kiállítás volt. Az utazás jó hangulatban telt, s a művészetbarátok vidámságát csak fokozta, hogy a cívisvárosba érve az eső hirtelen elállt, sőt, később még a nap is kisütött. Mivel a szervezők már előre gondoskodtak a belépőkről, a jegyvásárlással nem kellett sokat bajlódni. Némi gondot csupán a bejáratnál levő tömeg okozott, így néhány percnek el kellett telnie ahhoz, míg a nagyváradiak is bebocsátást nyertek. Az igazi da Vinci íránt tanúsított érdeklődés nem meglepő, hiszen a debreceni az elmúlt évben Firenzében megrendezett, majd idén tavasszal Tokióban, a Japán Nemzeti Múzeumban bemutatott kiállítás harmadik állomása.

 

Gondolkodásmód

A rendezők szándékának eleget téve a tárlat tulajdonképpen arra invitálja a látogatót, hogy felfedezze a géniusz gondolkodásmódját. Többek közt vetített képek, háromdimenziós makettek, különböző installációk segítenek abban, hogy a 21. század embere fogalmat alkothasson arról, hogy Leonardo hogyan igyekezett egymásba integrálni azokat a törvényeket, amelyek az ember és a természet csodálatos működését szabályozzák. A több szekcióra bontott tárlaton az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a sokoldalú művész dolgozószobájába, tanulmányozhatják A formák egyensúlyát, Az univerzális erőt jelentő mozgás leírását és A festészet tudományát. Akik óhajtják, filmeket tekinthetnek meg Leonardo alkotásairól, s mindenki meggyőződhet arról, hogy da Vinci életművének egyik vezérfonala a ló tanulmányozása volt. Ezt tükrözi különben a Modem előtti téren látható Kolosszus rekonstrukció is, amely kifejezetten Az igazi da Vinci debreceni kiállítására készült, s mely Leonardo rajzait a lehető leghívebben követve, a ló két lábbal lépő, két lábon álló változatát kelti életre.

A tárlat megtekintése után a kirándulók közül többen a közeli Déry múzeumban látható Munkácsy festményeket is megnézték, mások pedig városnézésre indultak. Noha délutánra a társaság zöme kissé elfáradt, útban hazaféle egyöntető volt a vélemény: tartalmas és emlékezetes volt az együtt töltött nap.