Társfinanszírozó lett a Megyei Tanács

Bihar megye – Első alkalommal történik, hogy a jövedelemadó Bihar megyére eső részének húsz százalékából a települések fejlesztési programjait támogatja a Megyei Tanács. Tegnap szavaztak az 5 729 ezer lej sorsáról.

Amint Stefan Seremi, a Megyei Tanács alelnöke kifejtette, olyan környezetvédelmi, illetve PHARE CBC programokról van szó, melyeket a megye településeinek önkormányzatai pályáztak meg. A legtöbb esetben társfinanszírozóként maguk az önkormányzatok szerepelnek a pályázatban, mivel így nagyobb eséllyel nyerhették meg azokat, viszont „nem mindegyiknek van lehetősége állni a költségeket”.

A tanácsosok megszavazták a tervezetet – íme néhány példa arról, hogy melyik község mennyi pénzt kap: Érábránynak 100 ezer RON jut a vízellátás korszerűsítésére, Vásárhelynek pedig 99,78 ezer RON jut Fugyi, Kéri és Vásárhely vízellátásának megoldására, továbbá a csatornázási munkálatok egy részének elvégzésére.

Szalárd község számára 80 ezer RON-t szavaztak meg csatornázási munkálatokra és ülepítő építésére, Telegd vízellátását pedig 100 ezer RON-nal támogatja a tanács. Fenesnek 44 ezer RON jut a Fekete Körös feletti híd újjáépítésére, Szentmártonnak pedig 19,23 ezer RON betonhídak építésére. A Megyei Tanács 4,08 ezer RON-nal támogatja egy ülepítő létesítését Székelyhídon, Tótit pedig 76,78 ezer RON-nal több település csatornarendszerének bővítésére.

Neumann Andrea