Tárogató szólt a Művészeti Líceumban

Tárogató szólt a Művészeti Líceumban
Nemrég jeles rendezvény részesei lehettek a nagyváradi Művészeti Líceum pedagósai és tanulói: Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület alapító elnöke tartott zenetörténeti órát.

Az iskola dísztermében zajlott eseményen, melyet közösen szervezett a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség és a Rákóczi Tárogató Egyesület nem csupán a tanulók, hanem az iskola vezetősége és tanárai is örömmel vettek részt, a tárogató révén pedig a kuruc kör történelme és zenei irodalma elevenedett meg. A meghívott Nagy Csaba, Bartók-díjas tárogatóművész, az Egyetemes Kultúra lovagja volt, akit V-XII-es diákok hallgattak nagy figyelemmel. Az előadás hosszúsága az iskolai tanórának megfelelően 50 perc volt, tehát tulajdonképpen egy rendhagyó órának is lehet nevezni. Úgymond zenei idézetek formájában felelevenítődtek: a Rákóczi-dallamkör, kuruc dallamok a 17-18. századból, fejedelmi és királyi udvarok zenéje, barokk táncok, történelmi dallamok a 19. és 20. századból, és természetesen a Rákóczi-induló.

Információk

A történelmi, irodalmi és zenei idézetek szerves egységet alkottak, az elhangzott információkat pedig az oktatómunkában a tanárok, diákok több éven keresztül fel tudják használni. A neves meghívott nem csak szórakoztatta a hallgatóságát, hanem olyan értékeket is közvetített, amelyeket történelem, irodalom, ének és magyarságismeret órákon a tanárok és diákok hasznosítani tudnak, és ezáltal méltó emléket állított a Rákóczi szabadságharc 300 éves évfordulójának, II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek és a kuruc hősöknek. A rendezvény a Csínom Palkó kezdetű dal közös eléneklésével zárult.

Ciucur Losonczi Antonius