Tăriceanu részt vesz a PSD által szervezett nagygyűlésen

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke
Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke
,,Részt veszek a PSD által szervezett nagygyűlésen, mert a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kötelessége tiltakozni az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszaélések ellen” – jelentette ki vasárnap este az Antena 3 televízióban Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke.

,,Bár eleinte azt mondták, hogy egy, a kormányt támogató nagygyűlésről van szó, el kell mondanom, hogy nem is gondolunk erre. Ez egy tiltakozás azok ellen a visszaélések ellen, amelyekre az elmúlt években az igazságszolgáltatásban sor került, ez elkövetett súlyos hibák ellen, a törvénytelenségek, a titkosszolgálatokkal kötött protokollumok ellen, mindaz ellen, ami súlyosan sérti a demokrácia egyik alapelvét: az emberi jogok és szabadságok tiszteletben tartását, ami egy európai és liberális alapérték, amelyre az európai liberális demokrácia épült”- fejtette ki Tăriceanu.

Az ALDE elnöke szerint Klaus Iohannisnak ,,nem maradt választási lehetősége”, miután az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy Románia államelnökének ki kell adnia az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének menesztésére vonatkozó rendeletet, mert megállapítást nyert, hogy ennek megtagadása alkotmányos természetű államhatalmi konfliktust idézett elő.

Véleménye szerint ,,egy kis alkotmányos konfliktus alakult ki”, de ez megoldódik, amint az alkotmánybíróság közzéteszi indoklását és az elnök meneszti a DNA főügyészét.

www.agerpres.ro