Tăriceanu Nagyváradon: a 114-es kormányrendelet marad!

Tăriceanu Nagyváradon: a 114-es kormányrendelet marad!
A kormány nem fogja külső nyomásra eltörölni a 114-es számú sürgősségi kormányrendeletet, amelyet a közbeszédben a mohóság rendeleteként említenek.


A romániai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) országos vezetői, élükön Calin Popescu Tăriceanuval, a párt és a Szenátus elnökével tárgyaltak csütörtökön a politikai szervezet hat romániai megyéjének a képviselőivel a nagyváradi Hilton hotelben. A tárgyalások után sajtótájékoztatót tartottak, mely kisebb botránnyal kezdődött, a szervezők ugyanis nem engedték be a tájékoztató helyszínére az Oradea Civică Egyesület képviselőjét, aki amúgy is vehemensen, később agresszíven viselkedett és keresetlen szavakkal illette Tăriceanut és pártját. Hangja a terem zárt ajtaja mögül is behallatszott, mint utólag kiderült, a hangoskdó férfit a tárgyalóterem előteréből is elvezették.

Szép remények

A tájékoztatón Tăriceanu mellett jelen volt Norica Nicolai EP-képviselő, Ciprian Blejan és Dorin Corcheş, a párt megyei elnöke és alelnöke, két volt miniszter, Ovidiu Silaghi és Daniel Chiţoiu, valamint Andrei Gerea parlamenti képviselő. Tăriceanu bejelentette, hogy a közelgő EP-választásokra készül a párt, mely ennek teendőit tárgyalta meg Váradon, illetve bejelentette, hogy a párt EP-listájának vezetője Norica Nicolai lesz. Mint Tăriceanu kifejette: az ALDE az egyetlen párt Romániában, mely a közvélemény-kutatások szerint megduplázta támogatottságát, és ezek az előrejelzések arra ösztönzik a pártot, hogy öt európai parlamenti mandátum megszerzését célozzák meg.

Gazdaság

A 114/2018 számú sürgősségi kormányrendeletre vonatkozó kérdésre válaszolva Tăriceanu leszögezte: a nagy külső nyomás ellenére a kormányrendelet érvényben marad. A rendelet által létrehozott fejlesztési és beruházási alapban semmi különleges nincs, ez egy eszköz kíván lenni abban, hogy Románia fejlődjön. A rendelet nyomást gyakorol a bankszektorra, hogy csökkentse a kamatoka, mely jelenleg a legmagasabbak közül való európai viszonylatban, és ez megnehezíti a hitelhez való hozzáférést, és ezzel a gazdasági fejlődést is. Az energetikai szektor vonatkozásában a rendelet azt igyekszik elkerülni, hogy a szolgáltatók „brutális” áremelésekkel sújtsák a lakosságot, ezért is maximizálták meghatározott időtartamra a rendeletben a lakossági gázárat. Azt elismerte, hogy az energetikai szektorban tevékenykedő cégekre kivetett két százalékos profit adó lehet, hogy egyeseket kellemetlenül érint, de ha szükséges lesz bizonyos korrekciókat elvégezni a kormányrendeletben, akkor azt megteszik. További újságírói kérdésekre válaszolva a pártelnök azt mondta: az elmúlt időszakban történt béremelések nem generáltak jelentős inflációt, és nettó összegekben mérve több pénz maradt az állampolgárok zsebében. Mint kifejtette, Romániában gondot jelent az elvándorlás, de ennek nem politikai, hanem gazdasági okai vannak, ezért csak úgy lehet megállítani az elvándorlást, ha itthon nagyobb béreket biztosítanak a munkavállalóknak. „Románia ne maradhat olyan ország, amely csak olcsó munkaerőt kínál” – tette hozzá. Ehhez kapcsolódva Andrei Gerea képviselő elmondta, hogy előbb-utóbb Románia csatlakozni fog az eurózónához, de ezt a célkitűzést az európai átlagtól elmarad alacsony bérekkel sokkal nehezebb lenne megvalósítani.

Igazságügy

A 7/2019 számú kormányrendeletre vonatkozó kérdésre válaszolva Tăriceanu elmondta: nem igaz, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét akarná felszámolni a kormány, mint ahogy azt az ellenzők állítják, hanem azt akarják elérni, hogy az ügyészekre is ugyanazok az eljárások és elvárások legyenek érvényesek, mint a bírákra. „Ennek a jogszabálynak az elfogadására azért volt szükség, mert vannak sajnos ügyészek Romániában, aki tevékenységükkel csorbát ejtettek ennek a rendkívül fontos intézménynek a tekintélyén” – szögezte le Tăriceanu.

Pap István