Tăriceanu: Mihamarabb fel kell oldani SRI által kötött protokollumok titkosítását

Călin-Popescu Tăriceanu
Călin-Popescu Tăriceanu
‘Mihamarabb’ fel kell oldani a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által kötött protokollumok titkosítását – jelentette ki szombat este Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, aki hozzátette: ‘politikai és jogi szempontból nagyon egészséges’ a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter magatartása ebben az ügyben.

‘Ebben az ügyben politikai és jogi szempontból nagyon egészséges a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter magatartása, és magam is azt gondolom, hogy mihamarabb fel kell oldani ezen protokollumok titkosítását. Eljött az ideje, hogy napvilágot lássanak azok a dokumentumok, amelyek alapján az elmúlt mintegy tíz esztendőben elkövették azokat a visszaéléseket, amelyek súlyosan sértik a román állampolgárok jogait és szabadságait’ – nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu a Románia TV műsorában.

A szenátus elnöke ‘egyféle esővíznek’ nevezte az államfő álláspontját az ügyben. Véleménye szerint a döntő szót az igazságügyi minisztériumnak és nem a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) kell kimondania. ‘Nem gondolom, hogy közös nevezőre kell jutni a CSAT-vel, mert ezek nem a nemzetbiztonságot érintő problémák. Itt arról a nagyon súlyos dologról van szó, hogy a SRI kiterjesztette tevékenységét az igazságszolgáltatás területére’ – mondta Călin Popescu-Tăriceanu. Hozzátette: ‘Az igazság kiderítése mindenkinek kötelessége, kezdve az állam elnökétől, aki nem tekinthet le ezektől a súlyos dolgoktól, ahogyan ezt eddig személyes érdekek miatt tette. Ő ennek a perverz hatalomnak a terméke, nyilván kisujját sem mozdította ellene’.

‘Semmi jóra nem számítok az államfő részéről, ő továbbra is leplezni próbálja majd ezeket a dolgokat, de nem hiszem, hogy ezután már megteheti’ – vélekedett a felsőházi elnök.

Azt mondta: nem tudja, hogy szükség van-e egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Véleménye szerint előbb fel kell oldani a tikosítást, ‘majd azután kiderül, hogy mi a teendő’. Jelen pillanatban az igazságügyi miniszterre, a legfelsőbb bíróságra és az alkotmánybíróságra hárul a legnagyobb szerep – állapította meg Călin Popescu-Tăriceanu.

www.agerpres.ro