Tăriceanu: Fontolóra veszem az RMDSZ-szel való együttműködést a választások után

Tăriceanu: Fontolóra veszem az RMDSZ-szel való együttműködést a választások után
A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu kijelentette: megfontolja az RMDSZ-szel való együttműködés lehetőségét a parlamenti választásokat követően.

‘Én megfontolom az RMDSZ-szel való együttműködést, mert az RMDSZ nemcsak egy kisebbséget képvisel, hanem a lakosság egy jelentős hányadát is. Meglehet, hogy ez a százalék csökkent, mert a magyarok közül is sokan elmentek…De az is lehet, hogy az arány megmaradt, csak a magyarok száma csökkent. Jó, ha a romániai magyarok parlamenti és kormányzati képviselettel rendelkeznek, ahogy ez a múltban is történt. Nekem nagyon jó volt az együttműködésem az RMDSZ-szel. Hasznosnak és gyümölcsözőnek éreztem olyan emberekkel együttműködni, akiknek általam nagyra értékelt politikai tapasztalatuk van. Azt hiszem, a magyar kisebbség szükségleteit és óhajait szem előtt kell tartanunk, hogy elkerüljük a szélsőségekbe való elhajlás kockázatát, ahogy ez történni szokott olyan esetekben, amikor a lakosság egy jelentős hányadát mellőzik és kizárják a politikai döntésekből’ – mondta Tăriceanu hétfőn a román közszolgálati televízió műsorában.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök azon kijelentésére, miszerint 1918 decemberében a magyarok vesztesek voltak, Tăriceanu azt mondta, ‘lehetnek különbözőek a látásmódjaink.’ Hozzátette, 1918 után Erdélyben a nagyvárosokban a román lakosság nem volt ugyan többségben, de Erdély egészét tekintve igen. ‘A románok másodrangú állampolgárokból nem elsőrangú polgárokká léphettek elő, hanem a többiekkel egyenragúakká, a magyarokkal egyenrangúakká’ – mondta az ALDE társelnöke.

Úgy vélekedett, 1990 után a romániai magyarság megvalósította célkitűzéseinek nagy részét. ‘A nyelv, hagyományok, kultúra megőrzésére irányuló törekvést én természetesnek találom, és azt hiszem, a magyar kisebbségnek sikerült célkitűzései nagy részét megvalósítania. Nem valósította meg őket teljesen, mint ahogy mi, a románok sem valósítottuk meg minden célunkat egyelőre, ehhez szükség van még fejlődésre’ – mondta Tăriceanu.

AGERPRES/(RO – szerző: Livia POPESCU, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro