Tăriceanu: Beszélhetünk a kormányőrséget ellenőrző bizottság létrehozásáról

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője
Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője
Beszélhetnek a kormányőrséget (SPP) ellenőrző bizottság létrehozásáról, tekintetbe véve a közbeszédben megjelent információkat, nyilatkozta szombaton Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője.

“Soha nem kérdőjeleztem meg a szolgálat hasznosságát, de tekintetbe véve a közbeszédben megjelent információkat, hogy a szolgálat a politikai életbe is beavatkozott, ki kell elemeznünk a helyzetet, mert ez megengedhetetlen. Ezért beszélhetünk arról, hogy hozzunk létre egy, a kormányőrséget ellenőrző bizottságot” – mondta sajtótájékoztatóján az ALDE elnöke.

Călin Popescu Tăriceanu azt nyilatkozta, a következő koalíciós ülésen valószínűleg tárgyalni fognak erről a kérdésről.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea pénteken azt nyilatkozta, elkerülhetetlen, hogy a kormányőrség (SPP) kivizsgálása érdekében ellenőrző bizottságot hozzanak létre. “Nem hiszem, hogy elkerülhető egy ellenőrző bizottság létrehozása. Láttam Velát (Marcel Vela, a szenátus védelmi bizottságának elnöke), hogy valamit tenni szeretne, egyfajta kihallgatást szervez, hogy fedezze Lucian Pahonţut. Szerintem létre kell hozni egy ellenőrző bizottságot” – nyilatkozta Dragnea a parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy a szenátus elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu egyetért-e egy ilyen bizottság létrehozásával, Dragnea azt felelte: “Azt hiszem igen.” “Már mondtam önöknek, nem tudjuk elkerülni ezt a bizottságot, mert egyre több minden derül ki, tehát szerintem tisztázni kellene a helyzetet, mert úgy tűnik súlyosabb, mint hittük” – tette hozzá Dragnea.

A képviselőház elnöke azt mondta, elmegy a szenátus védelmi bizottságának kihallgatására. “Elmegyek, természetesen elmegyek, kíváncsi vagyok mit akar kérdezni Marcel Vela. Nem kérdezi meg Pahonţut? De ki az a Vela ? A védelmi bizottság ellenőrző bizottság? Pahonţu védelmi bizottsága – ahol Vela az elnök” – fűzte hozzá irónikusan a képviselőház elnöke.

www.agerpres.ro