"Tariceanu, add vissza a pénzt!"

"Tariceanu, add vissza a pénzt!"
Bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kormány ellen egy román ellenzéki párt a regisztrációs adó eltörlése és az eddig befizetett összegek visszafizetése érdekében.

A “Tariceanu, add vissza a pénzt!” című bizalmatlansági indítvány kidolgozását a Demokrata-Liberális Párt (PLD) hétfőn jelentette be, a szervezet számít a többi ellenzéki alakulat támogatására.

“A PDL bizalmatlansági indítvány benyújtását kezdeményezi, mivel a kormány máig nem törölte el a regisztrációs adót és nem utalta vissza az eddig beszedett összegeket” – jelentette ki Emil Boc pártelnök. Hozzátette: azért fordulnak ehhez az eszközhöz, mivel szerintük a regisztrációs adó kapcsán a kormány álláspontja ellenkezik a parlament és a román igazságszolgáltatás véleményével. A hétfőn bejelentett indítvány várhatóan a jövő héten kerül a parlament elé.

A képviselőház a múlt héten már elfogadott egy a regisztrációs adó eltörlése érdekében benyújtott egyszerű indítványt, melyet ugyancsak a PDL kezdeményezett. Az egyszerű indítvány nem kötelező jellegű, szemben a bizalmatlansági indítvánnyal, melynek megszavazása esetén a kormánynak távoznia kell. Romániában a regisztrációs adó összegének visszatérítése érdekében kezdeményezett pert több magánszemély is megnyert már alapfokon. A román kormányfő populista megnyilvánulásnak nevezte az ellenzéki alakulat kezdeményezését. Calin Popescu Tariceanu ezt felesleges lépésnek tartja, ugyanis a kormány jelenleg dolgozik a regisztrációs adó kiszámításának egy új módszerén, amelyet a következő héten bocsátanak közvitára. A román kormány a múlt héten terjesztette Brüsszel elé az adónem kiszámításának új elveit, a dokumentum szerint ebben a számítási módozatban már a gépkocsik szándioxid-kibocsátását is figyelembe veszik, következésképp a kevésbé szennyező autók forgalomba helyezéséért a jelenleginél kevesebbet kell majd fizetni. A regisztrációs adót ugyanakkor immár környezetvédelmi adónak nevezték át. Az adónem nem megfelelő alkalmazása miatt Brüsszel már megkezdte a Románia elleni jogsértési eljárást. A regisztrációs adó eredeti formájában egyebek között a gépkocsi kora és a motor űrtartalma függvényében szabta meg az adó összegét oly módon, hogy a régebbi autókra több ezer eurót is ki kellett fizetni a forgalomba helyezéshez.

A tiltakozások miatt a kormány később módosításokat jelentett be, amelyek szerint megnövekedik az új gépkocsik utáni és lecsökkent a régi, nagyon szennyező gépkocsikért fizetendő – immár “környezetvédelmi adónak” nevezett – összeg. Az egyre növekvő tiltakozási hullám miatt a módosításokat azonban nem alkalmazták, hanem egy harmadik változat elkészítéséhez láttak hozzá.