Tárgyalóasztalhoz ült Markó Béla és Tőkés László

Bálványosfürdőn szombaton ült tárgyalóasztalhoz Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetője és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Találkozójuk célja, hogy megállapodjanak arról, miként lehetséges az együttműködés az RMDSZ és az MPP között az őszi romániai parlamenti választáson.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség úgynevezett belső koalíciót ajánlott a Magyar Polgári Pártnak az őszi parlamenti választásokra. Eszerint a két szervezet jelöltjei az RMDSZ listáin indulnának a júniusi helyhatósági választásokon elért eredménynek megfelelően: az RMDSZ a helyek 85, az MPP a mandátumok 15 százalékára állíthatna jelölteket. Az MPP ezt elutasította azzal, hogy így jelöltjeik elveszítenék identitásukat az RMDSZ-en belül. Ehelyett a két párt koalícióját tartanák célravezetőnek, ám ezt az RMDSZ kockázatosnak tartja, hiszen a pártkoalíciónak nem öt, hanem nyolc százalékos parlamentbe jutási küszöböt kellene átlépnie. Ezt a lakosság hat százalékát kitevő magyarság aligha tudná teljesíteni – állítja az RMDSZ. Nem egyértelmű az sem, hogy a választási törvényben előírt három szenátori és hat képviselői hely megszerzésére vonatkozó úgynevezett alternatív küszöb vonatkozik-e a pártok koalíciójára.

Az RMDSZ írásos ajánlatot küldött el az MPP–nek, melyben belső koalíciót ajánlott fel Szász Jenőéknek. Tőkés László, az EMNT elnöke közvetíteni fog a közeljövőben a két politikai alakulat között.