Tárgyalni fognak az egyházzal

Szatmárnémeti – Kereskényi Gábor Szatmárnémeti alpolgármestere elmondása szerint az egyházzal való egyeztetések során olyan megoldást próbálnak majd találni, ami megfelel mindenkinek. Szem előtt tartják a diákok érdekeit.

Amint arról már beszámoltunk 2009 májusában lejár a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületének bérleti szerződése. A református egyház tulajdonába visszakerült tanintézmény ingatlanában hétfőn 780 diák kezdi meg a tanévet, ám az épület progblémája egyenlőre még nincs tisztázva. A problémával kapcsolatban felkerestük Kereskényi Gábor alpolgármestert, aki elmondta, az önkormányzat szeretne olyan megoldást találni, ami mindenkinek megfelel — főként az érintett diákoknak. Mint jogász, elmondta, hogy megszületett a visszaszolgáltatási törvény, ami szabályozza, hogy a tulajok visszakapják azokat az ingatlanokat, amiket a kommunizmus során az állam „elvett” tőlük. Mint alpolgármester, véleménye szerint ez a törvény nem jó olyan szempontból, hogy terheket rótt az önkormányzatokra. „A törvény öt éves türelmi időt szabott meg, mely a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületének esetében jövő májusában jár le. Onnan, hogy megtörtént a visszaszolgáltatás mi egyszerű bérlők vagyunk” — válaszolta kérdésünkre Kereskényi Gábor.

Megoldáson kéne gondolkodni

„A Kölcsey Ferenc Főgimnázium abban az épületben Kölcsey ahol most van, ha elköltözik onnan, akkor már nem lesz meg a rangja. Tárgyalásokat fogunk folytatni az egyházzal, és az lenne a legjobb, ha egy jó megoldást találnánk” — folytatta az alpolgármester. Elmondása szerint, ha nem tudják meghosszabbítani a bérleti szerződést, és az intézménynek költöznie kell, akkor az egyszerüen elsorvad, olyan megoldást kell találni ami a tulajnak is jó lesz majd — ám az önkormányzatnak nincs az iskolánka megfeleő épülete a város központjában. Az önkormányzatnak nincs lehetősége kitenni valakit az épületből, vagy rábirni bárkit is bármire. Amint azt Kereskényi elmondta az iskola menedzsmentjének is kötelessége lett volna valamilyen megoldáson gondolkodni, arra az esetre, ha nem maradhatnának az épületben. Az álláspontok egyenlőre távol állnak egymástól, de megpróbálnak megfelelő megoldást találni.

Kapcsolódó cikk