Tárgyalásokat kezdeményeznek

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői tárgyalásokat kezdeményeznek a székelyföldi megyék tanácselnökeivel, polgármestereivel, önkormányzati képviselőivel az autonómia kérdésében.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke Sepsiszentgyörgyön, az SZNT ÁB- nak ülésén kiemelte, a megbeszélések egyik pontja a hivatalos népszavazások kiírása a területi autonómia kérdéséről. Ugyanakkor kérni fogják a székely szimbólumok használatát és az autonómia statútum támogatását. Mint ismeretes az SZNT pár évvel ezelőtt népszavazást kezdeményezett, a Romániában hatályos népszavazási törvényre hivatkozva, amely előírja, hogy a közigazgatási határok megváltoztatását eredményező törvénytervezetek kérdésében az érintett területek lakosságát népszavazáson kell megkérdezni. Székelyföld több településén a helyi önkormányzatok elhatározták a népszavazás megszervezését, ám ezeket a határozatokat a megyei kormánymegbízottak megtámadták a közigazgatási bíróságon, és hatályon kívül helyeztették őket.

Az ülésen szó esett a Székely Nemzeti Tanács delegációjának strasbourgi látogatásáról is, amikor az autonómia törekvésekről tájékoztatták az európai illetékeseket. Elhatározták, hogy az SZNT eljuttatja az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez,azt a memorandumot, melyben felkérik az ET parlamenti közgyűlését, hogy jelentéstevőt nevezzen ki a székelyföldi autonómiaigény megvizsgálására, ezt követően határozatot fogadjon el Székelyföld autonómiájára vonatkozóan, ajánlást fogalmazzon meg Románia számára, hogy érdemben foglalkozzon Székelyföld népszavazáson kinyilvánított akaratával, és figyelmeztesse Romániát, hogy vállalt kötelezettségeit teljesítenie kell.