Tárgyak, melyeknek lelkük van

Tárgyak, melyeknek lelkük van
Nagyvárad – A nagy olasz tudós és művész, Leonardo da Vinci papírra vetett terveit tette valóságossá Antal Lajos hegyközkovácsi asztalos. Az egyedi kiállítás a Festum Varadinum keretében nyílt meg vasárnap.  

Kitűnő helyet választott a „tárgyaknak” a 3Da Vinci kiállítást szervező Metrion Egyesület: a váradi Miron Costin utcai régi Malom épületében olyan elevenen éltek a reneszánsz ember végtelen kíváncsiságát, alkotókészségét bizonyító találmányok, mely hatást véleményünk szerint nem lehetett volna elérni egy „hagyományos” kiállítótérben. Az olasz polihisztor, Leonardo da Vinci által papírra álmodott terveket Antal Lajos hegyközkovácsi asztalos alkotta meg, a harminc találmányt bemutató kiállítás a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében nyílt meg vasárnap.

Emberek és tárgyak

A többek között da Vinci két repülőszerkezetét, biciklijét, híres tankját, emelőszerkezeteit felvonultató tárlaton Demeter Szilárd, a Metrion Egyesület elnöke köszöntötte az igen nagyszámú érdeklődőt. A modern ember és a tárgyak kapcsolatáról, az eszköz-uralom viszonyról beszélve utalt arra: egy olyan világba robbant be ez a történet – Forró László hegyközkovácsi lelkésznek köszönhetően, aki felhívta a figyelmüket Antal Lajos munkásságára –, amelyben az „eszközök idegenek tőlünk”, míg a da Vinci által megálmodott tárgyak nemcsak hogy működőképesre lettek tervezve, de szépek is. Antal Lajos azoknak mondott köszönetet, akik hozzájárultak a kiállítás megszervezéséhez, majd Jakobovits Márta képzőművész vette át a szót.

– Érződik az a nagy szeretet és szakmai tudás, amellyel Antal Lajos ezekhez a tárgyakhoz viszonyul – közölte Jakobovits Márta, aki szerint a kiállítás hangulatához nagymértékben hozzájárul a hely „lelke” is, az egyedi, sajátos hangulattal bíró kiállítótér, amelyet nem lenne szabad „parlagon hagyni”. „Azért van a művészet, hogy a szellemnek egy olyan terét teremtsük meg, amelyben élni és alkotni érdemes” – zárta szavait Jakobovits Márta egy találó Hesse-idézettel. A falra vetített, Kaizer Vilmos által készített animációk a kiállított tárgyak funkcióját mutatták be, még izgalmasabbá téve a 3Da Vinci kiállítást, amely vasárnapig látogatható, naponta 10–18 óra között.

 

Tököli Magdolna