Tapasztalat és folytonosság – rangsorolta a Szövetségi Állandó Tanács az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeit

Tapasztalat és folytonosság – rangsorolta a Szövetségi Állandó Tanács az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeit
Szombaton, február 22-én az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsában lezajlott titkos szavazás nyomán Winkler Gyula vezeti az EP-listát, őt követi Sógor Csaba, mindketten jelenleg is az Európai Parlamentben képviselik az RMDSZ-t.

A harmadik helyen Vincze Lóránt, a Szövetség külügyi titkára áll, a negyedik helyre pedig Eckstein-Kovács Pétert szavazta meg a SZÁT, aki azonban ezt a helyet nem fogadta el, azt kérve, hogy a lista utolsó helyére kerüljön. Sorrendben így a negyedik helyet Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének jelöltje foglalja el, míg az ötödiket Antal Lóránt, a MIÉRT jelöltje. Eckstein-Kovács Péter megerősítette, hogy az RMDSZ kampányban részt kíván venni, segíteni akarja a továbbiakban is a Szövetség munkáját.

„Mind a hat jelöltet meghallgattuk ma a Szövetségi Állandó Tanácsban, majd megvitattuk a jelöltek rangsorát, a szavazás során pedig nagyon szoros eredmények születtek. A SZÁT határozata értelmében az RMDSZ listája 32 nevet tartalmaz, a pótlistát ezután állítjuk össze. Ugyanakkor tartalmazza azt a kitételt is, hogy a Magyar Polgári Párttal folytatjuk a tárgyalásokat, és amennyiben megállapodunk, a meghatározott sorrenden változtathatunk. Erre a SZÁT a szövetségi elnököt felhatalmazta. Én beszámoltam a testületnek az MPP-el folytatott eddigi tárgyalásokról, eddig háromszor találkoztunk, és a következő hétre újabb találkozót tervezünk, amikor reméljük, hogy meg tudunk állapodni a Magyar Polgári Párttal. Ez az együttműködés azt jelentené, hogy az RMDSZ neve, és jele alatt, az RMDSZ identitásával indítjuk a listánkat az európai parlamenti választásokon. Mi a május 25. választásokon túlmutató együttműködésben gondolkodunk” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a SZÁT ülését követően.

A ma elfogadott sorrendet 48 órán belül lehet megóvni, majd a március 1-jén, Marosvásárhelyen sorra kerülő Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg a végső döntést az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistájáról.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hétfőn kezdi el az induláshoz szükséges 200.000 támogató aláírás összegyűjtését, a listát a tervek szerint március 22-én teszik le.

A SZÁT által elfogadott teljes lista az alábbi linken érhető el:

http://rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/szat_lista_EP_jeloltek.pdf