„Tanulságos és izgalmas volt”

„Tanulságos és izgalmas volt”
Szatmárnémeti — Háromnapos nemzetközi régészeti konferencának adott otthont a Szatmár Megyei Múzeum. Előadások és gyakorlati foglakozások sora jellemezte a rendezvényt.

„Tanulságos és izgalmas volt az elmúlt három nap”— nyilatkozta lapunknak Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgató–helyettese, ugyanis péntektől vasárnapig háromnapos nemzetközi régészeti konferencia zajlott a Szatmár Megyei Múzeumban. A konferenciát egy határon átívelő Phare CBC projekt keretében szervezték a Szatmár Megyei Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai.

A rendezvényen hetvenegyen vettek részt, nem csak szatmári és magyarországi szakemberek, hanem sokkal távolabbról, németoszágból és lengyelországból is érkeztek szakértők. A konferencia két témakörben zajlott — a bronzkor és a népvándorlás kora. A témaköröket a megyénkben feltárt nagy jelentőséggel bíró régészeti leletek alapján határozták meg. Jelentős mennyiségű bronzkori lelőhelyet illetve leletet tártak fel ezen a vidéken. A borzkorban ez a vidék nagy jelentőséggel bírt, mivel közel voltak a fémlelőhelyek, ugyanakkor nagy része mezőgazdálkodásra alkalmas terület. A második témakör azért érdekes, mert megyénk földrajzi elhelyezkedése miatt úgynevezett tranzitzóna volt a népvándorlás korában — magyarázta Szőcs.

Terepen

Az előadásokat követően megbeszélések zajlottak, sok kérdésre válasz született, azonban sok további kérdéseket vetett fel. A gyakorlati foglalkozásokon a leletek vizsgálatával foglakoztak a szakemberek, szombaton pedig ellátogattak a Nagykároly mellett található bobáldi lelőhelyre, ahol több órán át tartó terepszemle keretében folyatódott az „eszmecsere”.

A következő hasonló konferenciára a nyíregyházi múzeumban fog sorkerülni idén októberben. Akkor a középkori régészeti építészet lesz a téma, addig azonban az augusztusban záruló a 2005–ös Phare projekt keretében készített kiadványok kinyomtatását készítik elő — tette hozzá Szőcs Péter.