Tanulnak még az erdődiek

Az erdődi borverseny díjazottainak egy része
Az erdődi borverseny díjazottainak egy része
Hatodik alkalommal rendezett Erdődön a helyi Petőfi Kör – a városi tanács és a polgármesteri hivatal támogatásával – borversenyt, amelyre idén harminchárom mintát (ebből kilenc vörösbor) neveztek be.

 

A helyi termelők mellett bélteki, szatmárhegyi és szatmárnémeti borászok is elhozták italaikat a mustrára, amelyeket Bencze Zoltán (zsűri elnök), Umhauser Zita és Serli Csilla szakértők osztályoztak. Bányai Zoltán, a borverseny főszervezője elmondta, a tavalyi jó termést tekintve a borok nem voltak megfelelő minőségűek, de bízik abban, hogy a hibákból tanulnak a gazdák és a következő években egyre jobb borokkal neveznek majd a versenyre. „A jó bor egyik titka a jó pince” – mondta az egyik gazda.

„Nem sértegetni akartam az erdődi gazdákat a kritikáimmal, csupán a fejlődés érdekében mondom tanácsaimat. Sajnos kevés a nemesszőlő-ültetvény, ez is rányomja a bélyegét a borok minőségére – mondta Bányai. – Ez a mustra elsősorban az erdődi gazdáknak szól, de örülünk annak, hogy bélteki és szatmárhegyi termelők is neveztek. Szívesen fogadjuk őket, hiszen megmutathatják nekünk, hogy kell igazán jó bort készíteni” – folytatta a főszervező.

Véres Richárd, a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum erdődi diákja fagottelőadása után Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke osztotta ki az okleveleket, ekkor kiderült, hogy az erdődi gazdák közül Ritli János érte el a legnagyobb pontszámot, de ez is csak ezüstéremre volt elég. A verseny legjobb minősítését a bélteki Weisenbacher Lálszó érte el. A zsűri pontszámai alapján 9 minta bronz–, 7 minta ezüst– és 5 minta aranyérmet kapott.

Díjazottak

Aranyérmesek: Weisenbacher László (Béltek; 3 mintája), Huszti Gyula (Szatmárhegy), Pech Ferenc (Béltek). Ezüstérmesek: Weisenbacher László (2), Pech Ferenc (2), Ritli János (Erdőd), Bányai Zoltán (Erdőd), König Ferdinánd (Erdőd). Bronzérmesek: Huszti Gyula, Vasvári család (Erdődhegy; 3), Ritli János, Ionel Ivan (Szatmárnémeti; 2), Weisenbacher László, Habermüller József István (Szatmárnémeti). Részvételi oklevél: Fehér Gyula (Szatmárhegy), Habermüller József István (2), Szakács Imre (Erdőd), Bányai Zoltán, ifjabb Szakács Imre (Erdőd), Ionel Ivan (2), Vasvári család (2), Hilper Pál (Erdőd), Ritli János.

Pesek Attila