Tanulmányi év megnyitója

clujazi.ro
clujazi.ro
A Babeş- Bolyai Tudományegyetem szeptember 28.-án, ünnepélyes keretek között tartotta meg a 2015-2016-os Tanulmányi év megnyitóját, az Aula Magna-teremben.

Kiemelt figyelemmel megünnepelték a Német Tagozat fennállásának 20. évfordulóját. A Magyar Tagozat délután 16 órakor tartott ünnepélyes egyetemi tanévnyitóját a közszolgálati televízió élőben közvetítette.
A rendezvény-sorozat sajtótájékoztatóval, az egyetemi tanév ünnepélyes megnyitójával, majd az Esélyek és lehetőségek a romániai német tannyelvű oktatásban címmel szervezett kerekasztal–beszélgetéssel folytatódott.

Alapítási okirat aláírása

A meghívott vendégek ünnepi rendezvény-sorozaton vehettek rész. 10.00 órakor a Német Tagozat Konzultatív Tanácsának létrehozásáról szóló egyezményt írták alá. Jelen voltak az egyetem végzettjei, a jelenlegi és volt oktatók, emeritus professzorok, kutatók, az erdélyi német nyelvű üzleti szféra képviselői és mindazok, akik együtt akarták megünnepelni a kolozsvári német nyelvű oktatás megalapításának kerek évfordulóját.
Az eseménnyel kapcsolatos a sajtótájékoztatón jelen voltak, teljesség igénye nélkül, dr. Ioan- Aurel Pop egyetemi tanár, akadémikus, a BBTE rektora. Őexcellenciája Werner Hans Lauk, a Németországi Szövetségi Köztársaság romániai nagykövete. dr. Soós Anna egyetemi docens, a Magyar Tagozat felelős rektor-helyettese. Dr. Rudolf Graf egyetemi tanár, a Német Tagozat felelős rektor-helyettese. Daniel Metz, CEO EBS Romania S.A. Ludger Thol, az Észak- Erdélyi Német Üzletemberek Klubjának elnöke. (DWNT), valamint Judith Urban konzul, a Németországi Szövetségi Köztársaság szebeni konzulátusa. Benedikt Saupe, Ausztria romániai nagykövet- helyettese, Uwe Koch, Németország kulturális attaséja. Dieter Müller, a DAAD (Német Felsőoktatási Csere- szolgálat) romániai kirendeltségének igazgatója. Dr. Ludwig Hilmer egyetemi tanár, a Mittweidai Alkalmazott Tudományok egyetemének rektora, dr. Jens Srackeljan egyetemi tanár, a magdeburgi Otto von Guericke egyetem rektora.
Dr. Ioan- Aurel Pop kiemelte, hogy az egyetemnek három- román, magyar, német- hagyományos tanulmányi vonala van. A Német tagozat létrehozásával a történelmi hagyományt őrizzük, másrészt Európával való kapcsolatainkat erősíthetjük.
„A Német Tagozat létrehozásával elköteleztük magunkat, hogy fenntartjuk és népszerűsítjük a modern felsőoktatás alappilléreit képező mentalitást, pontosabban a német felvilágosodás szellemiségét és a humboldti egyetemfelfogást”- nyilatkozta dr. Christian Schuster, egyetemi adjunktus, a BBTE Szenátus Német Tagozatának alelnöke.

Sajtótájékoztató

Az egyetemi tanévnyitót megelőző sajtótájékoztatón dr. Ioan- Aurel Pop akadémikus a BBTE hazai és nemzetközi szinten történő értékelésére reflektált. A BBTE az ország 55 felsőoktatási intézménye közül a legátvilágíthatóbb (transzparens) minősítést kapta. A nemzetközi rangsorban a Matematika szak 81. helyen van. Világszinten az első 400 egyetem közé sorolható a Bukaresti Egyetemmel együtt. Fennállásának 20. évét ünneplő Német tagozat az egyetem új emblémája.
A BBTE a második legjobb kelet-európai egyetem.
Dr. Soós Anna örömét fejezte ki, hogy a fiatalok a BBTE iránt nagy érdeklődést tanúsítanak. Alapképzésen 10868 elsőéves kezdi egyetemi tanulmányait, 1300-al több mint az előző évben. 31 hely a roma közösségből származóknak.
15 hely a Moldovai Köztársaságból jövő fiataloknak. 4500 tandíjas hely van. 1428 fiatal a távoktatási formában végzi tanulmányait.
A Magyar Tagozaton alapképzést 1650 diák, mesteri képzést 500 fiatal kezdi. Az EU tagországaiból 197 hallgató jelentkezett, ebből 105 magyarországi diák.

A 2015-2016-os tanulmányi év megnyitója

A BBTE hivatalos tanévnyitóját szeptember 28.-án 12 órakor tartották az Aula Magna- teremben. Dr. Ioan- Aurel Pop akadémikus kiemelte, ebben az évben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa. Az egyetem által nyújtott szellemi tőke, a jól felkészült fiatalok jelentősen hozzájárulnak a város fejlesztéséhez.
A BBTE Magyar tagozatának hivatalos megnyitóját szeptember 28.-án 16 órakor az Aula Magna-teremben tartották, amelyet élőben közvetített a közszolgálati televízió. Tanévavató előadást Felülnézet címmel dr. Imecs Zoltán, a BBTE Földrajz Intézetének egyetemi adjunktusa tartotta. A távérzékelésről és alkalmazási lehetőségekről értekezett. Dr. Soós Anna rektor- helyettes és Rés Konrád Gergely diákszenátor mondott köszöntőt. Az alapképzéstől a doktori fokozatig tud gazdag magyar nyelvű képzést biztosítani az egyetem – mondta dr. Soós Anna.

Csomafáy Ferenc