Tanuljon-e a gyerek a vakáció alatt?

Tanuljon-e a gyerek a vakáció alatt?
Visszatérő kérdés, hogy szükséges-e vakációs házi feladatot adni a gyerekeknek, és ha igen, mennyit? Pedagógusokat, könyvtárost kérdeztünk arról, hogy mennyit helyes ilyenkor elvárni.

 

Tavaszi Hajnal, a nagyváradi Gheorghe Șincai megyei könyvtár aligazgatója szerint a vakáció ideje alatt inkább a kompetenciák fejlesztésén legyen a hangsúly, mintsem a tananyag elsajátításán. Fontos, hogy a gyereknek legyen kivel beszélgetnie az olvasottakról – például a könyvtár által szervezett műhelyfoglalkozásoknak is lényeges szerepük van ebben. Ha a szülő otthon elbeszélget a gyerekkel az elolvasott könyvről, vagy együtt lapozgat vele egy atlaszt, s ha a gyerek oldott pszichével és jókedvvel szerez ismereteket, az sokkal hatékonyabb, mint stresszben tartani túlzott követelményekkel – „állandó megszorításokkal ugyanis nem érünk el semmit”.

Megközelíthetően

A könyvtár aligazgatója arra is kitért: véleménye szerint a pedagógusoknak nem változott meg a szemléletük az írók és a művek irányában, az ismeret területeknek átjárhatóbbak kellene legyenek, érdekesebben és megközelíthetőbben is lehetne foglalkozni az írókkal és a műveikkel, integrálni a tudásanyagot, s ebben a kommunikációnak van meghatározó szerepe. Az iskola önmagában nem elég, kell a család és szükség van a kulturális intézményekre is.

Könyvtárosként az a tapasztalata, tette hozzá, hogy gyerekek augusztus 15-e után kezdenek el olvasni, akkor viszont már kevés az idő, „lóhalálában” próbálnak több száz oldalt átfutni, nem túl nagy kedvvel. Tavaszi Hajnal szerint a tananyagnak is a kor követelményei szerint kellene változnia, a mai gyerekek sokkal szívesebben olvassák azokat a könyveket, ahol sok az akció, a párbeszéd, de természetesen megvan a módja annak is, hogy hogyan közelíthessék meg azokat a műveket, melyekben sok a leíró rész.

Játékos tanulás

Tóth Márta, a nagyváradi Ady Endre Középiskola igazgatója szerint nyáron is szükséges tanulniuk a diákoknak, másképp kiesnek, de a nyári elfoglaltságnak mindenképp könnyebbnek kell lennie, mint a tanév alattinak. Az olvasás nagyon hasznos, itt-ott egy-egy matematika feladatot is oldjanak meg, ha lehet, s az is fontos, hogy a szülők ilyenkor bevonják a gyerekeket olyan feladatokba, melyekre év közben nem jut idő – hiszen az élet más oldalait is fontos megismerni. Kell tanulni, de kell a pihenés is, a tanulásnak pedig sok módja van, ilyenkor a könnyedebb, játékosabb forma válik be – például egy kirándulás is jó alkalom lehet arra, hogy a gyerek ismereteket szerezzen, főleg, ha utána lehetősége nyílik elbeszélgetni a látottakról. Kérdésünkre válaszolva az igazgató azt is elmondta: előfordulhat, hogy vannak pedagógusok, akik nagyon buzgók és azt szeretnék, ha a gyerek ősszel az összes eddig elsajátított ismerettel térjen vissza, s ezért esetleg túl sok vakációs házi feladatot adnak – de nem hiszi, hogy ez a jellemző. Jó, ha van házi olvasmány, néhány matematika feladat, illetve szorgalmi feladatként a természet megfigyelése – ezek viszont olyan szórakoztató és hasznos dolgok, melyeket a diákoknak jó szívvel kellene elfogadniuk.

Nem kötelező

A kisiskolások vakációs házi feladataival kapcsolatban Szilágyi Máriát, a Szacsvay Imre iskola tanítónőjét kérdeztük. Elmondta: az osztályok színvonala határozza meg, hogy mennyi vakációs házi feladatot ad a kisdiákoknak, továbbá az, hogy a szülők mennyire segítik őket, s természetesen nagy a különbség az elsősök és a negyedikesek között ilyen tekintetben. Nem kötelező feladatként adja a vakáció alatti olvasmányt, de jelest ad azoknak a gyerekeknek, akik teljesítik. Egyúttal rendszeresen megbeszéli a szülőkkel, hogy legalább két-három hetet hagyják pihenni a gyerekeket az iskola után, s ha nyaralni mennek, „hagyják békén őket”. A tanítónő azt is elmondta: nagyon jó vakációs munkafüzetek léteznek, melyek magukba foglalják mind a magyar és a román nyelvet, mind a matematikát.

Neumann Andrea