Tanúként hallgatják ki Victor Ciorbeát a Főügyészségen a bányászjárás ügyében

Tanúként hallgatják ki Victor Ciorbeát a Főügyészségen a bányászjárás ügyében
Tanúként hallgatják ki kedden a Főügyészségen Victor Ciorbeát, a Nép Ügyvédjét az 1990-es bányászjárást vizsgáló ügyben.

Az ügyészségre való belépése előtt Ciorbea úgy nyilatkozott: nehéz 27 évvel ezelőtti eseményekre visszaemlékezni. ‘Persze, mint mindenki, aki szemtanúja volt azoknak a perceknek, én is meg voltam döbbenve’ – emlékezett vissza.

Arra a kérdésre, hogy neki milyen szerepe volt az eseményekben, Ciorbea azt válaszolta: ‘semmilyen’. Kijelentette, ő maga is kíváncsi, mit fognak kérdezni tőle.

Augustin Lazăr főügyész decemberben azt ígérte, hogy a bányászjárással kapcsolatos ügyben 2017 első hónapjaiban várható megoldás.

“A bányászjárással kapcsolatos dosszié a kivizsgálás végső fázisában van, a bizonyítékok ellenőrzését követően meghallgatják a védelmet, majd megoldás születik az ügyben, ez a jövő év első hónapjaiban várható” – mondta a főügyész.

A katonai ügyészség december 23-án jelentette be, hogy emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt bűnvádi eljárás indult Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman egykori miniszterelnök, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Măgureanu ellen az 1990-es bányászjárás ügyében.

Ugyanebben a dossziéban bűnügyi eljárás indult továbbá az akkori ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese, Gelu Voican Voiculescu, a Nemzeti Megmentési Front első alelnöke, Nicolae Dumitru, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyészhelyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője ellen.

Marian Lazăr katonai ügyész nyilatkozata értelmében 1990. június 11-e és 15-e között a gyanúsítottak “általános és szisztematikus támadást” szerveztek meg és vezettek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10.000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.

Az ügyészség szerint az 1990. június 11-15-e közötti “támadás” nyomán négy személy életét vesztette, 1.272-en megsérültek, 1.242 személyt pedig megfosztottak alapvető szabadságjoguktól.

www.agerpres.ro